16.03.2021 / 11:26 Svijet - Američki državni sekretar

Blinken upozorio Kinu protiv korištenja 'prinude i agresije'

Blinken upozorio Kinu protiv korištenja 'prinude i agresije'
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Američki državni sekretar Antony Blinken u utorak je upozorio Kinu protiv korištenja „prinude i agresije“  koristeći svoje prvo putovanje kako bi okupio azijske saveznike u suprotstavljanju rastućoj samouvjerenosti Pekinga.

Kineske obimne teritorijalne pretenzije u Istočnom i Južnom Kineskom moru postale su prioritetna tema u kinesko-američkim odnosima i bitna su sigurnosna briga za Japan.

-  Mi ćemo uzvratiti ukoliko  bude neophodno kada Kina koristi prinudu i agresiju – izjavio je Blinken.         

Blinken je doputovao u Tokio s ministrom odbrane Lloydom Austinom, u prvoj posjeti inostranstvu vodećih članova nove američke administracije predsjednika Joa Bidena, i uslijedila je nakon prošlosedmičnog virtualnog samita čelnika SAD-a, Japana, Australije i Indije -  Quad alijanse.         

Washington je osudio, kako ih je nazvao, pokušaje Pekinga da zastraši svoje susjede. Kina je u više navrata osudila američke pokušaje da podstakne nemire u regiji i upliće se u njena unutrašnja pitanja.         

U saopćenju objavljenom s japanskim kolegama, Blinken i Austrin „priznali su da kinesko ponašanje nije u skladu s postojećim međunarodnim poretkom i predstavlja politički, ekonomski, vojni i tehnološki izazov saveznicima i međunarodnoj zajednici“.         

Dvije zemlje „predane su protivljenju prinudi i destabilizirajućem ponašanju prema drugima u regiji, koje podriva međunarodni sistem zasnovan na pravilima“.

Sastanak je održan u formatu „2+2“ s japanskim ministrom vanjskih poslova  Toshimitsu Motegijem i ministrom odbrane Nobuo Kishijem kao domaćinima, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo