24.02.2021 / 10:51 BiH - Sud BiH

Počeo glavni pretres u slučaju "Respiratori"

Počeo glavni pretres u slučaju "Respiratori"
Foto: Fena / Vijesti.ba
Glavni pretres u predmetu "Fadil Novalić i drugi" počeo je danas na Sudu BiH.

Uoči nastavka suđenja jučer je FUCZ potvrdila da su od strane firme Verlab respiratori verificirani, ispravni i pušteni u rad. Uz zo nadležne institucije su potvrdile da se ovi uređaji mogu korisiti i u intenzivnoj njezi.

- Specifikacije uređaja sa navedenom namjenom od proizvođača u kojoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstveno kao stacioniran u prostorijama za intenzivnu njegu, operacionim salama, te da može postati portabilan uređaj ukoliko se koristi sa bocom kisika (npr. kola hitne pomoći). U ovom dokumentu jasno su navedeni modovi rada koji uključuju invazivne i neinvazivne, navode iz Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Ove informacije bacile su novo svjetlo na cijeli slučaj, te dodatno oslabile jedan od ključnih dijelova optužbe koji se temelji na neupotrebljivosti respiratora. I v.d. direktora FUCZ-a Enes Memić jučer je izričito poručio da je sa današnjim danom sva priča o tome da su respiratori neupotrebljivi "pala u vodu". Time  su potvrđene i ranije informacije da su isti respiratori, njih desetine hiljada, u upotrebi širom svijeta.

Na prethodnom ročištu za izjašnjenje o krivnji u ovom predmetu, poznatom i kao slučaj "Respiratori", optuženi Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Fikret Hodžić, optužena pravna osoba „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Sućeska - Bostahovine, i Jelka Milićević, zamjenica federalnog premijera, izjasnili su se da nisu krivi za krivična djela za koja ih tereti optužnica, vezano za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, te krivično djelo nesavjestan rad u službi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo