5°C
Mostar 5°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

08.01.2021 / 19:08 Politika - Klub Bošnjaka

HDZ u Stocu preglasao Bošnjake pri izboru predsjednika OV

HDZ u Stocu preglasao Bošnjake pri izboru predsjednika OV
Foto: Vijesti.ba

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Stolac, između ostalog, biralo se  rukovodstvo, predsjednik i potpredsjednik Vijeća.

- Poznavajući politiku vladajućeg HDZ-a nije nas posebno iznenadilo da su vijećnici koji dolaze iz političkih stranaka hrvatskog političkog bloka, zajedno s vijećnikom SNSD-a, preglasavanjem vijećnika Bošnjaka, usvojili odluku da se Bošnjak ne imenuje za predsjednika Općinskog vijeća, već da rukovođenje Vijećem obavlja potpredsjednik Vijeća  koji dolazi iz reda hrvatskog naroda, navode iz Kluba Bošnjaka i dodaju:

- Prije svega, ovdje naglašavamo da suprotno uobičajenoj političkoj praksi kad se radi o ovako važnom pitanju, prethodno dogovaraju ili da se pokušaju dogovoriti,  političke stranke ili  predstavnici naroda koji participiraju u Općinskom vijeću, takvih dogovora, niti bilo kakvih razgovora, nije bilo. Politički predstavnici Bošnjaka, svjesni važnosti dijaloga, a posebno kada se radi o ovakvim pitanjima, su pokušali uspostaviti komunikaciju s političkim predstavnicima  HDZ-ove vlasti, ali, nažalost, nikakvog odgovora nije bilo.
Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća, vijećnici Bošnjaci  su predložili svog kandidata, Bošnjaka, na tu značajnu funkciju.

- Argumenti za takav prijedlog bili su višestruki. Prije svega, Ustavom Federacije BiH utvrđeno je da predsjednik Općinskog vijeća  u višenacionalnim općinama  kakva je i općina Stolac, mora biti iz reda drugog konstitutivnog naroda u odnosu na onaj iz koga je izabran načelnik općine. Osim toga, naš snažan argument  za takav zahtjev je i činjenica da Bošnjaci Stoca po posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine  u strukturi stanovništva čine 41% od ukupnog broja stanovnika općine. U kontekstu navedenog argumenta koji se odnosi na sadašnju nacionalnu strukturu stanovništva, koja u svojoj osnovi preko  izbornog procesa skoro u potpunosti determiniše  sadašnju nacionalnu strukturu kako izvršne, tako i zakonodavne vlasti u općini Stolac, ističemo i uzrok  takvog stanja, a što je, naravno nasilni i organizovani poduhvat iz proteklog rata s osnovnom odrednicom etničkog čišćenja Bošnjaka i doseljavanjem preko 3.000 Hrvata iz Srednje Bosne na teritoriju općine Stolac, navodi se i dodaje:

- Međutim, vladajući HDZ ni takve argumente ne uvažava. Njima Ustav F BiH nije temelj pravnog poretka ove države. HDZ-u općine Stolac nije dovoljno ono što su uradili Bošnjacima, svojim komšijama, u proteklom ratu, već i sada, u mirnodopskim uvjetima, nastavljaju s politikom koja se temelji na  neuvažavanju i diskriminaciji Bošnjaka koristeći svoju, nasilno stvorenu brojčanu prednost u strukturi stanovnika općine  kao osnovu i instrument u izbornom procesu.
Mi politički predstavnici Bošnjaka u Općinskom vijeću  Stolac ćemo u narednom periodu iskoristiti sve raspoložive zakonske mehanizme kako bismo osporili ovako nezakonito donesenu odluku Općinskog vijeća Stolac i iste pozvati na odgovornost. Isto tako, obavijestit ćemo sve nadležne institucije, Kancelariju Visokog predstavnika u BiH, Misiju OSCE-a u BiH, Predsjednika Federacije BiH, Parlament Federacije BiH i ostale institucije o ovakvim postupcima općinskih vlasti i vladajućeg HDZ-a.
- Koristimo priliku da  još jednom naglasimo da ćemo mi, politički predstavnici Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac, nastaviti s političkom borbom s krajnjim ciljem uspostavljanja ravnopravnih, na zakonu utemeljenih pariteta učešća u  izvršnoj i zakonodavnoj vlasti  u općini Stolac, te u tom smislu ravnopravnosti u raspodjeli općinskih budžetskih sredstava, zapošljavanju i slično, kaže se u saopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo