8°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

28.12.2020 / 20:00 Politika - Analiza Slobodne Bosne

Je li s izborom dr. Guzina počela velika kadrovska obnova SDA

Je li s izborom dr. Guzina počela velika kadrovska obnova SDA
Zlatko Guzin / Vijesti.ba
Mostarsku organizaciju SDA godinama ne vode kadrovi iz najvećeg urbanog centra ove regije Mostara, već iz prigradskih naselja, kao što su Podveležje i Drežnica.

Doktor Zlatko Guzin je izuzetak i zato ne čudi što je ovaj rođeni Mostarac dobio ogromnu podršku sugrađana na lokalnim izborima, piše Slobodna Bosna.

Stranka demokratske akcije (SDA), nakon održanih lokalnih izbora, sasvim je izvjesno, ući će u proces unutrašnjih kadrovskih promjena u urbanim centrima, gdje su nedostaci očigledni.

Najavio je to predsjednik SDA Bakir Izetbegović te izrazio očekivanje da će novi ljudi biti nova snaga i osvježenje te da će u fokusu biti oni koji se ne zadovoljavaju borbom za lični komfor.

Jedno takvo, novo, svježe i urbano lice SDA je već dobila u uglednom mostarskom doktoru Zlatku Guzinu, koji je sa pozicije direktora Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” ušao u politički ring na izborima u Mostaru i ostvario izvanredan rezultat sa oko 12.000 osvojenih glasova. Guzin je rođeni Mostarac, dokazani bh. patriota i jedan od heroja u bijelom iz mostarske ratne bolnice, piše Slobodna Bosna.

Doktor Guzin je i najizgledniji budući gradonačelnik Mostara, a tokom predizborne kampanje uživao je čak i poštovanje i komplimente opozicije.

Upravo mostarsku i hercegovačku SDA godinama ne vode kadrovi iz najvećeg urbanog centra ove regije Mostara, već iz prigrdskih naselja, kao što su Podveležje i Drežnica. Dosadašnji nosioci lista za državni i federalni Parlament te za Skupštinu HNK uglavnom nisu bili Mostarci pa su u ovom gradu čelnici SDA, poput Salema Marića, Edina Mušića i Šerifa Špage, osvajali tek između pet i sedam hiljada glasova.

Upravo ovi brojevi, u odnosu na 12 hiljada Guzinovih glasova, pokazuju koliko je Mostar vapio za novim, urbanim, obrazovanim i u struci dokazanim licem. Mostarci su to nagradili, a hoće li i stranačka centrala iz Sarajeva, tek treba vidjeti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo