15.10.2020 / 13:14 BiH - Poštujte naredbe

MUP KS: Apel građanima da obavezno nose zaštitne maske

MUP KS: Apel građanima da obavezno nose zaštitne maske

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS na sjednici održanoj 12. oktobra donio je Naredbu kojom je, između ostalog, naređeno “obavezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i otvorenom prostoru,...

...osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Zavoda za javno zdravstvo KS”.

Za provođenje ove naredbe zadužena je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, u skladu sa članom 8. stav (5) tačke m), u vezi sa članom 13a. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo “, br. 18/07, 7/08 i 34/20.).


Navedena naredba se primjenjuje u periodu od 15.10.2020. do 31.12.2020. godine, uz mogućnost izmjena i dopuna iste, shodno ukazanoj potrebi, zavisno od razvoja epidemiološke situacije za čije praćenje, na području Kantona Sarajevo, je zadužen Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će postupati u skladu sa donesenom naredbom i važećim odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, a kojim je, između ostalog, novčana kazna od 500,00 do 1500,00 KM propisana i za slučaj činjenja prekršaja od strane onog “ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti”.

„Ovom prilikom apelujemo na građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se strogo pridržavaju naredbi nadležnih organa donesenih u cilju zaštite stanovništva, posebno u pogledu obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru“, saopštili su iz MUP-a KS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo