22.09.2024 / 16:02 BiH - Slučaj Kasumović

Jurišić: Seksualno zlostavljanje djece ne može se riješiti novcem

Jurišić: Seksualno zlostavljanje djece ne može se riješiti novcem
Foto: Arhiva
Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić poručila je da zločini seksualnog zlostavljanja djece nisu prekršaji koji se mogu "riješiti" novcem.

"Kao majka, ali i aktuelna i dugogodišnja borkinja za ljudska prava, jasno i nedvosmisleno poručujem da zločini nad djecom nisu prekršaji koje možeš 'riješiti' parama", napisala je Jurišić u svom osvrtu na slučaj poznatog bh. glumca Moamera Kasumovića, koji je presuđen za bludničenje nad maloljetnikom na godinu dana, poslije čega je kaznu otplatio sa oko 36 hiljada KM.

Navodeći da je "zločin nad djetetom otplaćen", ona je konstatovala da je "neko u pravosuđu procijenio da je za slobodu nakon bludničenja nad maloljetnikom potrebno platiti iznos koji ljudi koriste za preuređenje stana".

"U zemlji gdje se pravda može kupiti za iznos nenamjenskog gotovinskog kredita, teško je ne postaviti pitanje - gdje je dno?", pita se Jurišić.

Prema njenim riječima, za ovakve slučajeve zakonska rješenja su loša, dodavši da javnost traži represivnije mjere i da registar pedofila mora da postane javan.

Vijest o tome da je Kasumović u decembru 2019. godine seksualno zlostavljao maloletnika i da je za to dvije godine kasnije presuđen na samo godinu dana, kao i da je slobodu "otkupio" sa 36 hiljade KM, izazvala je lavinu reakcija u BiH, ali i pitanja o zakonskim rješenjima.

Slučaj je objelodanjen 16. septembra, u debati poslije predstave Narodnog pozorišta Beograd koja govori o vršnjačkom nasilju na "Sarajevo Festu", kada je mladić, koga je Kasumović seksualno zlostavljao kao 14-godišnjaka, to javno rekao.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo