22.09.2024 / 17:00 BiH - Pakistan

Konvoj vozila sa bh. diplomatama nagazio na minu, nema životno ugroženih

Konvoj vozila sa bh. diplomatama nagazio na minu, nema životno ugroženih
Foto: RSE
U konvoju vozila, koji je danas nagazio na minu u Pakistanu, bilo je stranih diplomata, među kojima i iz Bosne i Hercegovine.

U eksploziji bombe je ubijen policajac koji je bio zadužen za osiguranje stranih diplomata, a trojica su ranjena, saopšila je policija.

Policijsko vozilo koje je pratilo diplomate prema turističkom mjestu Malam Jabba u okrugu Swat, sjeverozapadni Pakistan, vjerovatno je nagazilo na minu.

Poznato je da je bilo 12 diplomata iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Vijetnama, Etiopije, Ruande, Zimbabvea, Indonezije, Uzbekistana, Turkmenistana, Kazahstana i Portugala.

Stiglo je i saopštenje iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u kojem je navedeno da niko od diplomata iz BiH nije životno ugrožen.

"Obavještavamo javnost da eksplozija koja se dogodila blizu konvoja koji je osiguravao i diplomate iz Bosne i Hercegovine u Pakistanu nije ugrozila njihove živote. Sa olakšanjem potvrđujemo da su bh. diplomate ostale nepovrijeđene. Vlasti istražuju incident, a mi ćemo nastaviti pratiti situaciju. Ostanite sigurni", navodi se u saopštenju MVP.

Odgovornost za napad na policijsko vozilo još niko nije preuzeo. Međutim, portparol policije Moin Fayyaz rekao je da je u toku operacija potrage za militantima u tom području.

Ovaj incident se dogodio u vrijeme kada je nesigurnost toj oblasti porasla u posljednje dvije godine, zbog čega je stanovništvo protestiralo.

Vlada i vojska Pakistana, međutim, uvijek iznova insistiraju da su posvećeni sigurnosti i da se ciljane operacije protiv terorista nastavljaju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo