21.08.2020 / 15:13 BiH - Mostar

Bošnjačka udruženja obilježavaju 79 godina od zločina u jami Čavkarica

Bošnjačka udruženja obilježavaju 79 godina od zločina u jami Čavkarica
Foto: Vijesti.ba

Koordinacija bošnjačkih udruženja Mostara najavila je da će, u znak sjećanja na ubijene Bošnjake istočne Hercegovine, u augustu 1941. godine,  naredne subote upriličiti obilježavanje 79. godišnjice od zločina na jami Čavkarici.

Obilježavanje će se održati  29. augusta 2020. godine, s početkom u 11 sati, na lokalitetu te jame, saopćeno je na današnjoj pres konferenciji.

“Na jami Čavkarici živote je izgubilo mnogo Bošnjaka s područja bilećke regije, Berkovića i Plane. Neke pretpostavke govore da je stradalo čak 1000 Bošnjaka, a pretpostavlja se da se u samoj jami nalazi 500-600 tijela, pretežno djece i žena”, istakao je Mithat Brkan , koji je govorio u ime organizatora.

Ističu kako na ovaj način žele dati svoj doprinos da se zločini pamte i nikad ne zaborave, kako se nikad više ne bi ponovili.

Dana 3. septembra 1941. u Čavkaricu je bačeno nekoliko stotina ljudi svih uzrasta i oba pola. Svi su bili Bošnjaci iz sela bilećkog kraja. Tačan broj onih koji su skončali u jami nikada neće biti poznat. Znaju se imena 468 ubijenih, ali se zna da je i broj znatno veći, pošto za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice iskorijenjene. Vjeruje se da se broj kreće do 700.

Od svih njih je pad u pakleni bezdan preživjela jedino 20-godišnja Hadžera Ćatović-Bijedić iz sela Đeče. Ona je u jami, među leševima svojih sunarodnjaka i šire i uže familije (samo je iz porodice Ćatović 144 lica bačeno u jamu) provela puna 63 dana. Hranila se hljebom koji je nalazila u džepovima ubijenih, te krvlju i mesom čavki koje je hvatala. Tek početkom novembra iz jame je izvukao Đorđo Hromović iz Nevesinja

Hadžera Ćatović Bijedić je više od dva mjeseca, od 3. septembra do 21. novembra 1941. godine preživila u jami Čavkarici, okružena leševima najbliže rodbine. I nju su udarcem u glavu onesvijestili i bacili u bezdan zajedno sa 450 Bošnjaka iz bilećkih sela. Rekli su joj da „ide na spavanje“.

(Vijesti.ba / Mostarski)

 

Izdvajamo