3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

01.06.2020 / 08:04 Politika - Banja Luka

Danas posebna sjednica NSRS o rezoluciji Predstavničkog doma

Danas posebna sjednica NSRS o rezoluciji Predstavničkog doma
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj bi trebalo da bude zauzet stav o "Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta", bit će održana danas u Banjoj Luci.

Rezolucija je usvojena na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a poslanici vladajuće većine u RS-u traže da entitetski parlament odbaci taj dokument kao neprihvatljiv.

U obrazloženju zahtjeva za sazivanje posebne sjednice navode da je "neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba".

- Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština RS na posebnoj sjednici zauzme stav po ovom veoma značajnom pitanju po RS i srpski narod u cjelini - navodi se u zahtjevu, koji su potpisali poslaniči klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

Opozicija je protiv posebne sjednice entitetskog parlamenta o tom temi.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo smatra da će najavljeno zasjedanje samo produbiti međustranačke svađe i sukobe.

I u SDS-u također ističu da je sjednica parlamenta RS-a nepotrebna te da vladajućim služi za skretanje pažnje s drugih aktuelnih tema.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica je mišljenja da je potrebna posebna sjednica o „Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta“ te da Parlamentarna skupština BiH nije trebalo da usvaja taj dokument.

Sjednica entitetskog parlamenta bit će održana u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade RS-a u Banjoj Luci koja, po ocjeni rukovodstva Narodne skupštine, zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo