12.05.2020 / 15:01 BiH - Načelnik Općine Centar

Ajnadžić obišao gradilišta zgrada za smještaj interno raseljenih i osoba iz ruševnih objekata

Ajnadžić obišao gradilišta zgrada za smještaj interno raseljenih i osoba iz ruševnih objekata
Foto: Vijesti.ba
U utorak, 12. maja 2020. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima obišao gradilište na Šipu gdje su u toku završni radovi na izgradnji zgrade u kojoj će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata sa područja ...

... općine Centar, te gradilište gdje su u toku radovi na izgradnji zgrade kolektivnog stanovanja za 24 interno raseljene i socijalno ugrožene porodice s područja općine Centar.

Podsjećamo, za realizaciju treće faze izgradnje zgrade za ruševince, na osnovu ugovora kojeg su potpisali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i generalni direktor angažovane građevinske firme „ITC Zenica“ Suvad Isaković, Općina Centar je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 768.750 KM. Općina Centar je za realizaciju svih faza ovog projekta, u kojem će biti 23 stambene jedinice za smještaj onih koji imaju status „ruševinaca“, iz svog budžeta izdvojila 1.690.000 KM. Načelnik Ajnadžić je potpisao i ugovor sa predstavnikom firme „Konkrit“ d.o.o. Sarajevo, koja je zadužena za nadzor pomenutih radova. Ovo je drugi objekat čiju izgradnju finansira Općina Centar koja je prethodno realizovala izgradnju zgrade u Ulici
Sepetarevac za smještaj 15 „ruševinaca“, a za šta je iz svog budžeta izdvojila 1.200.000 KM.

Kada je riječ o zgradi za raseljene i socijalno ugrožene porodice za realizaciju prve faze ovog projekta Općina Centar je izdvojila oko 800.000 maraka i to za izradu projektne dokumentacije i geotehničkog izvještaja, pribavljanje svih potrebnih saglasnosti, kupovinu zemljišta, plaćanje naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, rente i skloništa, pribavljanje urbanističke i građevinske dozvole. Ostatak sredstava za izgradnju zgrade obezbijedilo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Načelnik Ajnadžić je istakao da je za Općinu Centar izgradnja ovih objekta u vrhu prioriteta.

-Radovi na izgradnji zgrade u kojoj će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata sa područja općine Centar privode se kraju. Ono što slijedi je vanjsko uređenje, tehnički prijem objekta te izdavanje upotrebne dozvole, a nakon toga i raspisivanje javnog poziva za odabir korisnika. Jako smo zadovoljni što ćemo izgradnjom ovih objekata određenom broju naših sugrađana moći trajno riješiti stambeno pitanje. Općina Centar namjerava nastaviti projekat izgradnje zamjenskih stambenih jedinica za smještaj porodica koje stanuju u ruševnim objektima, pojasnio je Ajnadžić.
 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo