17.04.2020 / 17:45 Svijet - Šesta flota SAD-a

Američki razarači u Baltičkom i Crnom moru demonstriraju predanost NATO-a

Američki razarači u Baltičkom i Crnom moru demonstriraju predanost NATO-a
Foto: NATO - Vijesti.ba

Dva razarača iz sastava Šeste flote Sjedinjenih Država djeluju na Baltičkom i Crnom moru, demonstrirajući NATO-ovu stalnu prisutnost i predanost odvraćanju i odbrani usred pandemije prouzrokovane virusom Covid-19, saopćeno je iz sjedišta NATO-a.

Američki razarač “USS Donald Cook” ušao je u Baltičko more 11. aprila nakon što je učestvovao u obuci zapovjedništva podmornice Velike Britanije, fokusiranom na usavršavanje sposobnosti protivpodmorničkog ratovanja u Atlantiku. Dok se nalazi u Baltičkom moru, američki razarač Donald Cook provodit će pomorske operacije s evropskim saveznicima kako bi osigurao regionalnu stabilnost.

Američki razarač “Porter” počeo je svoj tranzit kroz međunarodni tjesnac prema Crnom moru 13. aprila kako bi izveo pomorske sigurnosne operacije sa NATO saveznicima i partnerima. Po dolasku, američki razarač Porter je izvršio manevarske operacije s rumunskom fregatom Regina Maria.

Portparolka NATO-a Oana Lungescu pozdravila je raspoređivanje rekavši da NATO ostaje spreman i budan da odgovori na svaku prijetnju.

- Dok mi i dalje poduzimamo sve potrebne mjere kako bismo zaštitili svoje snage, naša operativna spremnost ostaje neizmijenjena. Ovi razmještaji pokazuju da NATO saveznici blisko surađuju zajedno, odlučni u namjeri da potencijalni protivnici ne iskoriste situaciju za unapređenje svojih interesa - kazala je ona.

Razarači sa sjedištem u Roti u Španiji, provode niz misija, uključujući pomorske sigurnosne operacije, bilateralnu i multilateralnu obuku i vježbe, NATO vježbe i razmještanja - uključujući sudjelovanje u Stalnim pomorskim skupinama NATO-a i u NATO-ovoj proturaketnoj odbrani.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo