15.04.2020 / 16:43 BiH - U protekla 24 sata

Rajčević: Sajber napadi na profile Vlade RS-a

Rajčević: Sajber napadi na profile Vlade RS-a
Srđan Rajčević / Vijesti.ba
Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (RS) Srđan Rajčević rekao je danas da je u protekla 24 sata došlo do, kako je naveo, intenzivnih i koordinisanih sajber napada na profile Vlade RS i ...

... njenih institucija na društvenim mrežama.

Postoje indicije, kazao je, da se radi o napadama iz inostranstva.

- Radi se o velikoj količini vještački generisanih profila na društvenim mrežama. Cilj 'napadača' je da uz pomoć praćenja zvaničnih profila na društvenim mrežama algoritmi društvenih mreža, kao što su Facebook i Twitter to prepoznaju kao sumnjivu aktivnost i na taj način onemoguće dalje djelovanje Vlade putem tih komunikacionih kanala – naveo je Rajčević na konferenciji za novinare nakon sjednice štaba za vanredne situacije u tom bh.entitetu.

Ukoliko „napadač“ uspije u svojim namjerama, kako je dodao, nalozi Vlade i njenih institucija na društvenim mrežama će biti suspendovani.

- U ovom trenutku činimo sve da do toga ne dođe - kazao je Rajčević.

Entitetsko ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo o napadu je obavijestilo Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

- Imamo određene indicije ko bi mogao da stoji iza napada, sigurno se radi o elementima inostranosti. MUPRS-a ima na raspolaganju sve mehanizme da zvanično pokrene istragu – dodao je ministar.

Najavio je da će Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo zajedno sa MUPRS-om preduzeti aktivnosti s ciljem prikupljanja dokaza o sajber napadu.

Dodao je da su RS na raspolaganju svi pravni mehanizmi, uključujući i pružanje međunarodne pomoći u krivičnim stvarima.

- Za krivično djelo računarska sabotaža je Krivičnim zakonikom RS zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora – upozorio je Rajčević.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo