11.03.2020 / 22:16 Svijet - Premijer obznanio

Italija uvela nove mjere: Rade samo apoteke i prodavnice hrane

Italija uvela nove mjere: Rade samo apoteke i prodavnice hrane
Giuseppe Conte / Vijesti.ba
Italijanski premijer Giuseppe Conte obznanio je u FB videu kako se na 15 dana zatvaraju svi restorani, kafići i pubovi. Zatvaraju se prodavnice kojima osnova poslovanja nije prehrana ljudi.

Ono što će raditi su prodavnice i apoteke. Premijer je rekao i kako garantira nastavak normalnog prometovanja te kako će biti omogućen rad poljoprivrednicima koji hrane Italiju.

Posebno je važno da se nastavi proizvodnja potrepština za hitnu i intenzivnu pa će i te djelatnosti raditi uz pojačan oprez.

Zatvaraju se frizerski saloni i svi poslovi koji pružaju estetske usluge.

Conte je najprije svim Talijanima zahvalio na žrtvi koju podnose u crvenoj zoni i karanteni. "Cijeli svijet gleda u nas", rekao je i dodao kako Italija postaje uzor svima drugima iz dana u dan.

"Ovo je borba koja predstavlja velik test našoj naciji. Od izbora koje smo imali, nakon razgovora sa svim ministrima i u skladu s vlastitom savješću odlučio sam da je na prvom mjestu zdravlje svih Talijana", rekao je.

"Uvođenje crvene zone bilo je prva mjera. Danas je jasno da postupno moramo nastaviti dalje dok svi ne shvate u kakvom teškom trenutku živimo. Poduzimamo korak dalje. Italija će uvijek ostati jedinstvena zona, ali sada zatvaramo sve trgovačke djelatnosti, ostaju raditi osnovne djelatnosti poput ljekarni i prehrambenih lanaca", rekao je i dodao da se zatvaraju svi restorani, pabovi i slične djelatnosti.

Naveo je da će biti dostupne bankarske i financijske usluge te usluge prijevoza. Omogućit će se i rad poljoprivrednim djelatnicima koji prehranjuju Italiju, a otvorene mogu ostati i tvornice.

"Važno je biti savjestan i znati da smo postepeno počeli mijenjati svoje navike. Efekte naših velikih napora ćemo vidjeti tek za par tjedana. Ne možemo već sutra očekivati rezultate i to je jako važno", rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo