05.03.2020 / 09:18 BiH - Prvi slučaj u BiH

Banjalučanin i njegovo dijete zaraženi koronavirusom

Banjalučanin i njegovo dijete zaraženi koronavirusom
Foto: FENA- Vijesti.ba
U Bosni i Hercegovini zabilježeni su prvi slučajevi zaraze koronavirusom, a radi se o slučajevima zabilježenim u RS-u.

Ovim povodom danas su se u Banjaluci javnosti obratili ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Govorili su i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Ministar Šeranić je kazao da se radi o srednjovječnoj osobi koja se vratila krajem februara iz Italije gdje radi.

"Pacijent je trenutno izolovan, njegovo stanje je dobro, nema problema. Ovo je nešto što je očekivano s obzirom na pojavu virusa u Italiji i činjenicu da veliki broj naših građana radi u Italiji. Možemo očekivati još ovakvih slučajeva, a sinoć smo obavili preglede članova njegove porodice, te smo ustanovili da je i njegovo dijete pozitivno, dok je supruga negativna", potvrdio je Šeranić.

On je kazao kako je s ovim upoznata i škola Branko Ćopić u koju ide dijete pozitivno na koronavirus, te da će sva djeca i roditelji koji su bili u kontaktu s oboljelom osobom biti kontaktirani vezano za pregled.

Kazao je i kako nema razloga za paniku, jer 92 posto zaraženih ovim virusom izliječi se, ali je pozvao na oprez.

"Svi građani koji su putovali u Kinu, Japan i Italiju potrebno je da se jave na pregled kako bi mogli poduzeti adekvatne mjere", kazao je ministar Šeranić, te pozvao građane da se adekvatno ponašaju s uputama ministarstva.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je kako nema razloga za paniku, te da nema potrebe da se građani samoinicijativno javljaju u domove zdravlja i prave gužvu, već će iz domova zdravlja kontaktirati osobe za koje se smatra da su potencijalno zaraženi.

- Jako nam je bitno da u ovom trenutku zdravstveni sistem funkcioniše složno, jedinstveno i da nemamo problema u komunikaciji - rekao je Zeljković.

Apelovao je na građane da vode ličnu higijenu, te još jednom ponovio kako nema potrebe za panikom.

- Kao što je ministar rekao, oba pacijenta trenutno nemaju simptome. I to je jedna od najvažnijih kliničkih slika u ovom trenutku, da je ona blaga. Nemamo potrebe da reagujemo na neki buran način - rekao je Zeljković.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić ističe da je ovaj centar spremno dočekao prvog pacijenta zaraženog koronavirusom.

- Vrlo je bitno i da znamo šta ćemo sa takvim pacijentom koji je pozitivan, znamo šta ćemo sa rodbinom i stanovništvo ne treba da brine - kazao je Đajić.

Na Klinici za plućne bolesti spremno je više od 50 kreveta za karantin pacijenata, a i opremljena je jedna prostorija za teške pacijente, ukoliko do takvog slučaja dođe.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je istakao da je gradski štab za vanredne situacije 26. februara održao prvu sjednicu i uveo dnevno praćenje epidemiološke situacije u gradu.

- Sada prelazimo na sljedeću stepenicu koja podrazumijeva i direktno operativno djelovanje pojedinih organa, prije svega Doma zdravlja, koji će danas obaviti prve preventivne preglede đaka iz OŠ "Branko Ćopić" - kazao je Radojičić.

Kako je naveo, bit će pregledani svi đaci iz odjeljenja osmog razreda u koje ide dijete za koje je potvrđen nalaz koronavirusa. Djeca koja pohađaju pomenutu školu jutros su vraćena kućama i nastavu neće imati do ponedjeljka.

- Nema simptoma u ovom momentu za koje možemo da potvrdimo kod bilo koga, ali radi preventive bit će potrebno obaviti preglede. Također, vrši se i dezinfekcija objekta OŠ "Branko Ćopić" - istakao je Radojičić.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo