15.02.2020 / 11:35 Svijet - Veliki udarac za predsjednika Francuske

Macronov kandidat za gradonačelnika Pariza zbog seks afere odustao od borbe

Macronov kandidat za gradonačelnika Pariza zbog seks afere odustao od borbe
Benjamin Griveaux / Vijesti.ba
Poslije niza štrajkova, francuski predsjednik Emmanuel Macron suočio se s novim problemom, pišu Vijesti.ba.

Kandidat njegove stranke REM za gradonačelnika Pariza Benjamin Griveaux bio je primoran da se povuče iz izborne utrke nakon što su se na internetu pojavile kompromitujuće poruke i snimak na kojem se vidi muškarac, koji je navodno Griveaux, kako se samozadovoljava, uz poruku "Ja ovog jutra kad sam se probudio".

"Moja porodica ovo ne zaslužuje. Niko nikada ne bi smio da bude podvrgnut ovakvim zloupotrebama", naveo je Griveaux u saopštenju nakon sastanka u izbornom štabu.

Griveaux i jedna djevojka su navodno razmijenjivali fotografije i poruke, a sada već bivši kandidat za gradonačelnika Pariza ma troje djece sa svojom suprugom i često ih je spominjao tokom kampanje. On, inače, nije uopšte negirao da je slao poruke.

Iako Griveaux nije bio među favoritima za gradonačelnika, smatra se da je ovo veliki udarac i za predsjednikaMacrona, čiji je Griveaux ranije bio portparol. Sam snimak datira iz maja 2018. godine kada je Griveaux obavljao dužnost Macronovog portparola.

On je, navodno, bio metaruskog umjetnika Petra Pavlenskog  koji ga je optužio za licemjerstvo. Pavlenski je javnosti poznat jer je na Crvenom trgu 2013. ekserima zakucao svoje genitalije za asfalt. Sedam mjeseci je proveo u zatvoru nakon što je zapalio ulazna vrata u sjedište ruske Federalne službe sigurnosti. Nakon toga je pobjegao u Francusku gdje je prije tri godine dobio azil.

Aktuelna gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo iz Socijalističke partije i kandidatkinja za novi mandat pozvala je na poštivanje privatnog života kandidata, a isto je učinila je kontroverzna predsjednica profašističkog Nacionalnog fronta Marine Le Pen.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo