23.09.2024 / 08:56 Svijet - Nepoznat status

Psihološka taktika IDF-a? Spekulacije o Sinwarovoj sudbini

Psihološka taktika IDF-a? Spekulacije o Sinwarovoj sudbini
Foto: X

IDF je u nedjelju navečer saopćio da ne može niti potvrditi niti demantirati izvještaj da je u Pojasu Gaze poginuo vođa Hamasa, Yahya Sinwar.

Izraelski Jerusalem Post nakon toga je kontaktirao dva svoja izvora. Kako tvrde, jedan izvor iz vrha IDF-a tvrdi da su šanse male, a drugi da ne raspolaže sa konkretnim informacijama.

Kako piše Jerusalem Post nijedan od njihovih izvora nije spominjao bilo kakvu konkretnu specijalnu operaciju IDF-a koja je mogla dovesti do ubistva Yayhe Sinwara.

Ono što je Jerusalem Post ustanovio jest da se u IDF-u trenutačno vodi velika rasprava o Sanwarovom statusu, a s obzirom, kažu, da lider Hamasa već duže vrijeme nije kontaktirao podređene i posrednike u slučaju taoca koje Hamas drži od 7. oktobra prošle godine.

Jerusalem Post špekulira i sa idejom da je vrlo lako moguće da je na stvari još jedna psihološka taktika IDF-a protiv Hamasovih komadanata na srednjoj razini kako bi ih natjerali da radi pravnog imuniteta odustanu od lojalnosti Sinwaru i predaju izraelske taoce.

Jerusalem Post podsjeća da si u decembru procurili brojni izvještaji da je Sinwar mrtav, ranjen, da je pobjegao na Sinaj i da je, na neki način, odsječen od svoje mreže. To se, kasnije, ispostavilo netačnim.

Podsjećamo, nakon ubistva Ismaila Haniyeha, političkog vođe Hamasa, u Teheranu 31. jula- Yahya Sinwar jedini je preostali vođa Hamasa kojeg se drži odgovornim za planiranje brutalnog terorističkog napada 7. oktobra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo