23.09.2024 / 08:14 Svijet - Eskalacije tenzija

Sjeverna Koreja upozorava na opasnu sigurnosnu situaciju na Korejskom poluotoku

Sjeverna Koreja upozorava na opasnu sigurnosnu situaciju na Korejskom poluotoku
Foto: KCNA

Ministrica vanjskih poslova Sjeverne Koreje Choe Son-Hui izjavila je da će Pjongjang obratiti pažnju na bilo kakva neprijateljska djelovanja na Korejskom poluotoku, tvrdeći da se sigurnosna situacija na poluotoku bliži opasnoj fazi, prenosi Yonhap.

“U posljednje vreme sigurnosna situacija se bliži opasnoj fazi”, rekla je Choe na četvrtom Euroazijskom ženskom forumu održanom u Sankt Peterburgu.

Choe je rekla da je “politika koja traži savezništvo” Sjedinjenih Američkih Država i nekih zemalja koje je slijede izazvala “začarani krug eskalacije tenzija i konfrontacije”.

Sjeverna Koreja je 13. septembra prvi put javno otkrila svoje postrojenje za obogaćivanje uranija, prikazujući slike lidera Kim Jong-una koji poziva na povećanje nuklearnog oružja u državi.

Sjedinjene Američke Države su ojačale sigurnosnu saradnju sa Južnom Korejom i Japanom, svojim glavnim azijskim saveznicima, kako bi se suprotstavili raketnim i nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

U subotu su lideri SAD-a, Indije, Japana i Australije osudili lansiranje raketa Sjeverne Koreje i njen nuklearni program i potvrdili svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo