23.09.2024 / 09:02 Svijet - Rast napetosti

Iran razbio špijunsku mrežu, uhapšeno 12 operativaca Mossada

Iran razbio špijunsku mrežu, uhapšeno 12 operativaca Mossada
Foto: Atta Kenare

Iran je uhapsio 12 osoba zbog navodnog špijuniranja za izraelsku vanjsku obavještajnu službu Mossad, jer su bile operativci koji su sarađivali s Izraelom i planirali djela protiv sigurnosti Irana, saopćio je Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC).

Pojedinci su pokušali prikupiti tajne podatke u šest pokrajina u zemlji i proslijediti ih Mossadu, rekao je IRGC, moćna elitna iranska vojna snaga.

Dodali su da su članovi mreže od 12 operativaca uhapšeni u šest različitih iranskih pokrajina, ali nisu rekli kada, prenosi Al Jazera Balkans.

Pojedinosti o identitetu navodnih agenata nisu objavljene, a ostalo je nejasno i koje su to tajne informacije navodno htjeli prikupiti i proslijediti.

Uhapšeni bi se mogli suočiti sa smrtnom kaznom ako budu osuđeni. U martu je navodni agent Mossada pogubljen u sličnom slučaju. Bio je optužen da je planirao napad na objekt Ministarstva odbrane.

Napetosti na Bliskom Istoku intenzivirane su nakon što su pejdžeri i tokivokiji, koje su koristili članovi libanskog Hezbollaha, eksplodirali u napadu za koji se uglavnom okrivljuje Izrael. Hezbollah i Izrael razmijenili su jednu od najžešćih prekograničnih paljbi u sukobu koji traje paralelno s gotovo godinu dana dugim ratom u Gazi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo