06.02.2020 / 16:32 BiH - Zeleni plan

Vlast u Sarajevu usvojila studiju o utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka

Vlast u Sarajevu usvojila studiju o utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka
Foto: Arhiv

Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila „Studiju o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada“, koju je izradio WS Atkins International Limited, u okviru pripreme Zelenog akcionog plana za Kanton Sarajevo, finansiranog iz grant sredstava...

...Vlade Japana, uz provedbu putem EBRD-a.

Vlada je zadužila Zavod za planiranje razvoja Kantona da najkasnije u roku od 15 dana pripremi grafički dio Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, u skladu sa zaključcima i preporukama ove studije.

Zaduženo je i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da po izvršenju obaveza Zavoda iz prethodne tačke, u najkraćem roku pripremi Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Glavni ciljevi studije su: provođenje analize mogućeg uticaja na strujanje i kvalitet zraka kroz sarajevsku kotlinu uspostavljanjem novih ventilacionih koridora, utvrđivanje područja/koridora na kojima bi trebalo ograničiti gradnju visokih objekata kako bi se poboljšalo strujanje i kvalitet zraka u cijeloj kotlini te provođenje studije o postojećim strujanjima vjetra i nivou zagađenosti u cijeloj kotlini korištenjem GlS-a, meteoroloških podataka i modela za predviđanje strujanja zraka.

Studija je izrađena na osnovu zakonskih i prostorno-planskih zahtjeva sa ciljem preventivnog djelovanja, te sprečavanja daljeg opterećenja sarajevske kotline koja ima ograničene mogućnosti samoprečišćavanja zagađenog zraka.

Implementacija ove studije treba da označi prekretnicu u pristupu Kantona, Grada i općina kada je u pitanju uvažavanje parametara kvaliteta zraka, prilikom planiranja daljnjeg razvoja, saopćila je Služba za protokol i press KS.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo