30.01.2020 / 14:43 BiH - Ministar pravde BiH

Grubeša: Hitno revidirati strategiju za procesuiranje ratnih zločina

Grubeša: Hitno revidirati strategiju za procesuiranje ratnih zločina
Josip Grubeša / Vijesti.ba
U Sarajevu je danas održana sjednica Vijeća ministara BiH, a o zaključcima i donesenim odlukama na konferenciji za novinare govorili su ministar pravde Josip Grubeša i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Grubeša je na početku govorio o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, a koji je razmatran na današnjoj sjednici.

Grubeša: Što prije na VMBiH staviti revidiranu strategiju

- Svjedoci smo zadnjih godina da pravosudna tijela pokreću različite tužbe i ona su vansudskim nagodbama te tužbe uglavnom dobivala. Bile su isplaćene iz proračuna, tako da ovim zakonom mi nećemo ni na koji način oštetiti proračun, ali ćemo u svakom slučaju smanjiti broj tih tužbi - rekao je Grubeša.

Ističe da je Ministarstvo pravde BiH u ovoj godini planiralo donošenje nekoliko zakona i određenih strategija.

- Poslali smo plan aktivnosti rada Minsitarstva pravde na Vijeće ministara. Zamolio sam danas i predsjedavajućeg da se u što skorije vrijeme na dnevni red Vijeća ministara uvrsti revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina - kazao je Grubeša, dodajući da u toku ove godine očekuje i otvaranje Državnog zatvora u Vojkovićima.

Strategiju su, kaže, radili eminentni stručnjaci iz te oblasti - ljudi iz tužilaštva i pravosuđa.

- Ja nisam sad u mogućnosti da na bilo koji način radim bilo kakve izmjene. Svjedoci ste dosadašnjih pritisaka i svih onih sugestija koje smo imali od nekih nevladinih udruženja, ali mislim da smo te nesuglasice u velikoj mjeri uklonili, tako da ne vidim neku određenu prepreku za usvajanje revidirane strategije - poručio je Grubeša.

Na novinarsko pitanje, osvrnuo se i na otvoreno pismo sudija Suda BiH, koje su reagirale na medijska izvještavanja po kojim „skrivaju svoje imovinske kartone“.

- Definitivno da mi moramo donositi zakonsku regulativu koja će omogućiti što transparentniji rad i uvid javnosti u sve aktivnosti i zakonodavne, i izvršne i sudske vlasti. Ne vidim nikakav razlog da na bilo koji način sudska vlast bude izuzeta. A kako ćemo to definirati, evo ostavit ćemo to da vidimo - rekao je Grubeša, prenose Vijesti.ba.

Gudeljević: Nije isključena mogućnost pojave koronavirusa i u BiH

Potom se novinarima obratila ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, koja je govorila o problemu sa smrtonosnim koronavirusom.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH u stalnom je kontaktu s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao i sa svim relevantnim institucijama kako na međunarodnoj, tako i na državnoj i entitetskoj razini. Na temelju raspoloživih informacija, za sada nema ograničenja u međunarodnoj trgovini i putovanju - rekla je Gudeljević.

Prema njenim riječima, s obzirom na to da nije isključena mogućnost pojave koronavirusa i u BiH, u FBiH, u RS-u i u Brčko Distriktu od trenutka pojave epidemije provode se aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora.

- Na svim graničnim prelazima u BiH, Granična policija BiH, u saradnji sa sanitarnim zdravstvenim inspektorima svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popuni odgovarajući upitnik. Na temelju dobivenih podataka, odlučuje se o daljnjem postupanju tokom njihovog boravka u BiH, odnosno eventualnoj potrebi stavljanja pod epidemiološki nadzor - pojasnila je Gudeljević.

Evidencija se, dodaje, dostavlja nadležnim zdravstvenim ustanovama radi praćenja epidemiološke situacije u BiH, prenose Vijesti.ba.

- BiH će, kao i do sada, i dalje pratiti smjernice WHO, te će poduzimati potrebne aktivnosti na temelju donesenih preporuka, važećih zakona u području zdravstvene skrbi, procjeni ugroženosti stanovništva u BiH - rekla je Gudeljević, apelujući na medije i građane da ne podliježu strahu i ne stvaraju paniku, nego da se pridržavaju striktnih uputa i preporuka WHO.

Potom je pročitala preporuke WHO: pranje ruku sapunom i vodom ili dezinfekcija alkoholom; pri kašljanju i kihanju pokrivati usta i nos; eventualno nositi medicinsku masku; izbjegavati nezaštićeni bliski kontakt sa svima koji razvijaju simptome prehlade i gripe; potražiti medicinsku njegu ako se osjeti temperatura, kašalj ili otežano disanje; na pijaci ili tržnici izbjegavati direktan nezaštićeni kontakt sa živim životinjama i površinama u dodiru sa životinjama; te temeljito kuhati hranu, naročito meso.

- Danas u toku poslijepodneva zasjeda WHO, koji bi trebao donijeti odluku u vezi eventualnog mogućeg proglašenja javnog zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja. Za sada nemamo nikakve druge upute s njihove strane o bilo kakvim ograničenjima kretanja ili dodatnim mjerama - potcrtala je Gudeljević.

Novinarsko pitanje za ministricu bilo je ima li BiH plan ukoliko se u našoj zemlji pojavi koronavirus.

- Ja vjerujem da medicinska struka već ima neke pripremljene korake koje će poduzeti. Bitno je na početku prepoznati simptome, na vrijeme tu osobu izolirati i staviti je pod liječnički epidemiološki nadzor. I sigurna sam da epidemiolozi već imaju upute kako postupiti u tom slučaju. Ja sad nemam konkretne informacije, ne mogu vam reći -  dodala je Gudeljević.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo