28.01.2020 / 11:09 BiH - Općina Centar

Obilježena druga godišnjica rada Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju

Obilježena druga godišnjica rada Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju
Foto: Vijesti.ba
Prošle sedmice navršena je druga godišnjica rada Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju koju su voditelji Centra te štićenici i njihovi roditelji obilježili na Igmanu.

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoji sistematska podrška porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te da je pomoć povremena i ograničena vremenski, Općina Centar Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica prije dvije godine krenula je u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Podsjećamo da su 24. januara 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ Aida Hrnjić potpisali ugovor o partnerstvu s ciljem implementacije navedenog projekta čime je ozvaničen početak rada ovog centra. Pomenuto udruženje, koje je i implementator projekta, osnovali su roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju.

Hrnjić se zahvalila načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar, Općinskom vijeću i svim prijateljima Centra što su od samog početka imali razumijevanja za ovaj projekat.

-Puno smo toga napravili za dvije godine i zaista sam ponosna na naš rad, ali najviše sam ponosna na roditelje i djecu.

Na njih, na svaki njihov mali korak i uspjeh, jer svaki njihov rezultat je pobjeda kao planina velika. Nas oko 80 se uspjelo organizovati i krenuti put Igmana, na Malo polje. Divno nam je bilo, djeca su maksimalno uživala, roditelji se družili, a nakon sankanja smo u objektu ZOI 84 malo i proslavili. Zahvaljujem se kompletnom „Colibri“ timu, ljudima koji ostavljaju srce radeći sve što je u ljudskoj moći kako bi djeca uspjela savladati svoje prepreke koliko je to moguće, tim koji zaista funkcioniše po principu „svi za jednog, jedan za sve“. Možemo mi to, hoćemo i moramo, naša je misija najljepša moguća i beskompromisna je. Općina Centar je jedina općina na nivou Kantona Sarajevo (a i šire) koja se odlučila za centar ovog tipa i to nam mnogo znači. Svi su ga srcem i maksimalno podržali i Općinsko vijeće i načelnik i službe. Tako smo mi dobili svoj drugi dom, mali kutak gdje smo jedni sa drugima, jedni uz druge, pomažemo, pitamo, rješavamo, tražimo, naglasila je Hrnjić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo