3°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

08.01.2020 / 09:58 Politika - Nije bilo kvoruma

Stolica bila zauzeta: Prekinuta sjednica Skupštine KS

Stolica bila zauzeta: Prekinuta sjednica Skupštine KS
Skupština KS / Vijesti.ba
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebala biti donesena odluka o privremenom finansiranju institucija KS.

Naime, Danijela Kristić koja obavlja dužnost predsjedavajuće Skupštine, nakon intoniranja himne odmah je prekinula sjednicu zbog nedostatka kvoruma, a sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz SDA, SBB-a i DF-a.

Zastupnik Skupštine iz SDA Mirza Čelik, koji je na prethodnoj sjednici većinom glasova izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS, u izjavi novinarima je kazao da je sjednica morala biti prekinuta te da pečat još nije vraćen.

- Oni danas ne mogu ništa drugo nego samo zaključiti jer nemaju dovoljan kvorum. Pečat još nije vraćen, a mi imamo nekoliko akata koje trebamo da uputimo u "Službene novine" - kazao je Čelik i podsjetio da ga je Klub Bošnjaka imenovao za predsjedavajućeg, a na sjednici Skupštine KS je krajem decembra većinom glasova to potvrdila.

Izrazio je nadu da će oni koji su prije bili većina u Skupštini sada prihvatiti da više nisu dio vlasti.

- Ovo nije ulica, 18 zastupnika nisu "banda", već je to ozbiljna institucija, Kanton Sarajevo je broj jedan u BiH. Danas smo pripremili odluke koje na žalost zbog pečata ne mogu biti objavljene u "Službenim novinama". Ne odstupamo od stavova i nije akcenat na 'predsjedavajućeg', već na to da ne možemo nastaviti aktivnosti bez pečata - rekao je Čelik i pozvao nadležne istražne organe, tužilaštvo, da se uključe u rješenje problema, odnosno, da vrate pečat.

Također je sličnog stava i zastupnik SDA Mahir Dević, koji je izrazio žaljenje zbog samovlašća pojedinaca, te kazao da "ako ne budemo imali pečat, ne možemo ni raditi, jer donošenje odluka zahtijeva ovjeru. A ovo što radi je samovlašće".

Ministar finansija KS Amel Kovačević je kazao da je javni interes u KS ugrožen zbog neodgovornog ponašanja zakonodavne vlasti, odnosno, nove većine u KS.

- Nije usvojena odluka o privremenom finansiranju a to je ozbiljan atak na građane KS - kazao je Kovačević te izrazio nadu da će uspjeti donijeti odluku, a krajnji rok je 31. januar te pozvao većinu da se što prije vrati na sjednicu.

Zastupnici iz SDP-a i Naše Stranke Igor Stojanović i Nejra Dizdarević su ocijenili da se situacija može prevazići ukoliko se sjednica nastavi i ukoliko se donese odluka o privremenom finansiranju, jer će u suprotnom građani da trpe.

Bivši predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je kazao da je pečat siguran i da je u Skupštini KS, a nije dostupan novoj većini zbog nelegalnog zakazivanja sjednice.

Kazao je da je imenovanje nove vlade, nove većine, kao i predsjedavajućeg zakazano regularno na sjednici 16. januara, te da su svi drugi scenariji nedopustivi.

- Danas smo mogli imati odluku o privremenom finansiranju, a 16. januara bismo na sjednici izglasali nepovjerenje Vladi. Sve bi se time riješilo. Pozivam ih da donesu odluku o privremenom finansiranju - naglasio je Konaković.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je izrazila nadu da će zastupnici donijeti odluku o privremenom finansiranju, te da će biti dovoljno svijesti da se ipak nađe kompromisno rješenje.

- Svih 35 zastupnika treba da zna da su predstavnici građana, a ne sebe ili stranaka koje su ih delegirale - kazala je i dodala da isplata plaća u januaru nije sporna za sve budžetske korisnike, ali će biti sporna isplata u februaru te će 23.000 zaposlenih i povezanih budžetskih korisnika ostati bez sredstava.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo