31.03.2025 / 23:20 Zanimljivosti - Riječ struke

Iskusni vrtlar savjetuje: Ovako ćete stvoriti ogromne količine bijelog luka

Iskusni vrtlar savjetuje: Ovako ćete stvoriti ogromne količine bijelog luka
Foto: Ilustracija

Bijeli luk je jedan od najpopularnijih sastojaka u kuhinji, poznat po svom jedinstvenom okusu i zdravstvenim prednostima.

Koristi se u raznim jelima širom svijeta, poboljšavajući okuse i dodajući hranjive tvari. No, za ljubitelje ovog začina, vrtlar Simon Akeroyd, autor nekoliko knjiga o vrtlarstvu i poznat po svom Instagram profilu s više od 936.000 pratitelja, podijelio je svoj trik kako da jedna glavica bijelog luka traje cijelu godinu.

Njegov savjet? Pretvoriti svaki režanj bijelog luka u biljku koja će vam dati vlastite glavice u vrtu.

U videu koji je podijelio, Simon je pokazao kako stavlja cijelu glavicu bijelog luka na vrh čaše s vodom, pazeći da ne potopi luk.

Objasnio je: "Ako ga stavite u kontakt s vodom, počinje rasti korijenje i izdanci."

Pokazao je kako je glavica bijelog luka sada razvila nekoliko bijelih korijena koji vise s dijela koji je bio u vodi, dok su zeleni izdanci počeli rasti s gornjeg dijela. Pažljivo je odvojio režnjeve, pokazujući kako svaki režanj ima nekoliko korijena.

Simon je zatim objasnio: "Povucite pojedine režnjeve. Sada imate puno biljaka bijelog luka koje možete posaditi u vrtu ili u saksiji."

Za sljedeći korak, Simon je objasnio: "Posadite režnjeve bijelog luka 12 cm udaljene jedan od drugog. Prefriraju dobro drenirano plodno tlo na suncu. Svaki režanj će narasti u novu glavicu koja će sadržavati mnogo više režnjeva."

Bijeli luk je spreman za berbu kada donji listovi počnu žutjeti i smeđiti, a glavice se potpuno razviju. I ne brinite ako istovremeno budete imali puno glavica spremnih za berbu - moći ćete ih čuvati mjesecima. Simon je pokazao kako svoje glavice bijelog luka čuva obješene u svojoj vikendici u slučaju nužde.

"Ovi bijeli lukovi u mojoj vikendici ubrani su prošlog ljeta i još uvijek su u odličnom stanju", objasnio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo