29.03.2025 / 15:09 Zanimljivosti - Zaboravite na klasičnu

Bajram nam stiže: Dočekajte goste uz baklavu s malinama i orasima

Bajram nam stiže: Dočekajte goste uz baklavu s malinama i orasima
Foto: Ilustracija
Baklava je jedan od najpoznatijih tradicionalnih kolača, ali ako želite probati nešto novo, ova verzija s malinama i orasima savršen je izbor! Spoj hrskavih kora, sočnog orašastog nadjeva i osvježavajućih malina daje ovoj baklavi posebnu aromu i čini je pravom poslasticom koja nestaje u trenu.

Ova baklava je jednostavna za pripremu, ali rezultat je spektakularan!

Sastojci

Za agdu

  • 4 čaše vode (mjerica od jogurta)
  • 3 čaše šećera
  • Sok od jednog limuna
  • 1 vanilin šećer
  • ½ kašike meda

Za baklavu

  • 500 g tankih kora za pitu/baklavu
  • 200 g mljevenih oraha
  • 1 šaka krušnih mrvica
  • 200 g svježih ili zamrznutih malina
  • 1 vanilin šećer

Za premaz

  • 125 g maslaca
  • 50 ml ulja

Priprema

Priprema agde

1. U šerpu sipajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte uz miješanje oko 15 minuta.
2. Dodajte sok od limuna i kuhajte još 1 minutu.
3. Maknite sa vatre, umiješajte vanilin šećer, malo meda.
4. Ostavite sirup da se hladi na sobnoj temperaturi.

Slaganje baklave

1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
2. Maslac rastopite s uljem i ostavite sa strane.
3. Podmažite pleh maslacem.
4. Stavite 3 kore jednu na drugu, svaku lagano premazujući rastopljenim maslacem.
5. Ravnomjerno rasporedite dio mljevenih oraha pomiješanih s krušnim mrvicama.
6. Pokrijte s još 3 kore, svaku premazujući maslacem.
7. Rasporedite maline i pospite ih vanilin šećerom.
7. Nastavite slagati kore na isti način – svaka 3 sloja premažite maslacem i pospite orahe, dok ne potrošite sastojke.
8. Završite s nekoliko premazanih kora na vrhu.
9. Oštrim nožem izrežite baklavu na željene oblike (romboide ili kocke).
10. Prelijte preostalim maslacem.

Pečenje

Baklavu pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Prelijte agdom

  • Kada je baklava pečena, ostavite je 10 minuta da se prohladi.
  • Prelijte ohlađenim sirupom ravnomjerno po cijeloj površini.
  • Ostavite da odstoji nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se svi okusi proželi

Isprobajte i uživajte u ovom modernom izdanju omiljenog kolača!

Neodoljiva kombinacija tradicionalnog i modernog

Baklava s malinama i orasima osvaja na prvi zalogaj – orašasti slojevi daju bogat okus, dok maline unose osvježavajuću notu koja savršeno balansira slatkoću. Ovaj desert idealan je za sve prilike, a posebno će oduševiti ljubitelje neobičnih slatkih kombinacija.

Probajte i javite dojmove!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo