Određene vrste mesa, pogotovo one s visokim udjelom natrija, zasićenih masnoća i konzervansa, mogu pridonijeti hipertenziji, povećati nivo kolesterola i povećati rizik od srčanih bolesti. Stručnjaci upozoravaju da neke vrste mesa mogu imati štetne posljedice na kardiovaskularni sistem te bi ih trebalo konzumirati umjereno ili izbjegavati.
Hrenovke
Iako su praktične i često povezane s ljetnim roštiljanjem, hrenovke su jedna od najgorih vrsta prerađenog mesa za zdravlje srca.
"Hrenovke su bogate zasićenim mastima i natrijem, što može pridonijeti razvoju srčanih bolesti", kardiolog dr. Michael Ross MacDonald za SheFinds.
Zasićene masti povećavaju rizik od nakupljanja plaka u arterijama, sužavajući ih i ograničavajući protok krvi. Osim toga, visok sadržaj natrija može uzrokovati zadržavanje tekućine, dodatno opterećujući srce i povećavajući krvni tlak.
Slanina
Uz hrenovke, slanina se također ubraja među najnezdravije prerađene vrste mesa. Osim što sadrži veliku količinu zasićenih masti i natrija, može imati i dodatne negativne učinke na zdravlje.
Kardiolog dr. Leonard Ganz upozorava da crveno meso poput slanine može negativno utjecati na lipidni profil, a najnovija istraživanja sugerišu da bakterije u crijevima prilikom razgradnje mesa proizvode metabolit TMAO, koji može povećati rizik od bolesti srca, bubrega i dijabetesa tipa 2.
"Prerađeno meso, poput slanine i kobasica, sadrži nitrate koji mogu povećati upalu i natrij, što na kraju povisuje krvni tlak", dodaje dr. Ganz.
Pržena piletina
Mnogi biraju piletinu kao zdraviju alternativu crvenom mesu, ali način pripreme igra ključnu ulogu. Pržena piletina, bilo u obliku hrskavih medaljona ili sendviča, donosi brojne zdravstvene rizike. Dijetetičar Jesse Feder naglašava: "Pohani pileći prutići ili pržena piletina sadrže vrlo visoke količine upalnih zasićenih masti, kalorija i natrija."
Ove masti mogu povisiti LDL ili "loš" holesterol, što dovodi do začepljenja arterija i povećanog rizika od srčanih bolesti. Osim toga, prekomjeran unos natrija može povisiti krvni tlak, dodatno opterećujući srce. Zbog toga stručnjaci preporučuju odabir pečene piletine umjesto pržene, prenosi Index.hr.
(Vijesti.ba)