Sok od celera posljednjih godina postao je pravi hit među ljubiteljima zdrave ishrane.
Ovaj zeleni napitak nije samo trend, već moćan saveznik za detoksikaciju organizma, jačanje imuniteta i poboljšanje opšteg zdravlja.
U nastavku saznajte sve o njegovim brojnim benefitima i kako da ga lako pripremite kod kuće.
Zdravstvene prednosti soka od celera
Moćan detoksikator: Sok od celera stimuliše rad jetre i bubrega, pomažući tijelu da se oslobodi toksina i viška tečnosti.
Poboljšava varenje: Prirodna vlakna i enzimi u celeru podržavaju zdravlje probavnog sistema, smanjujući nadutost i ubrzavajući metabolizam.
Jača imunitet: Bogat vitaminom C i antioksidansima, sok od celera pomaže u borbi protiv infekcija i jača odbrambeni sistem organizma.
Snižava krvni pritisak: Celer sadrži fitohemikalije koje opuštaju krvne sudove, poboljšavajući cirkulaciju i pomažući u regulaciji krvnog pritiska.
Pomaže u gubitku kilograma: Niskokaloričan, bogat vodom i vlaknima, ovaj sok može biti odličan dodatak dijetama za mršavljenje jer podstiče sitost i smanjuje želju za nezdravim grickalicama.
Podržava zdravlje kože: Antioksidansi u celeru smanjuju upale i podmlađuju kožu, dajući joj prirodan sjaj.
Kako napraviti sok od celera?
Osnovni recept soka
Sastojci:
1 veza svježeg celera (organskog, ako je moguće)
200 ml vode (po potrebi)
Priprema:
Operite stabljike celera i isijecite ih na manje komade. Ubacite ih u blender ili sokovnik.Ako koristite blender, dodajte malo vode kako bi se lakše izmiksalo. Procijedite sok kroz gazu ili cjediljku kako biste uklonili pulpu. Popijte odmah za maksimalne benefite!
Osvježavajući sok sa limunom i đumbirom
Sastojci:
1 veza celera
1 limun (iscijeđen)
1 cm svježeg đumbira
200 ml vode
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i izmiksati do glatke teksture. Po potrebi procijediti. Piti odmah nakon pripreme.
Zeleni detoks sok
Sastojci:
1 veza celera
1 zelena jabuka
½ krastavca
1 kašika peršuna
200 ml vode
Priprema:
Isjeckati sve sastojke i ubaciti u blender. Dodati vodu i miksati dok se ne dobije homogena smjesa.
Procijediti i uživati u osvježavajućem napitku.
Najbolji način konzumacije
Za optimalne rezultate, preporučuje se piti svježe cijeđen sok od celera na prazan stomak, najmanje 15-30 minuta prije doručka. Tako će organizam najbolje apsorbovati hranljive sastojke.
(Vijesti.ba)