27.10.2024 / 13:56 Zanimljivosti - Stanjenje moždane kore

Marihuana smanjuje ključan dio mozga, otkrila nova studija

Marihuana smanjuje ključan dio mozga, otkrila nova studija
Foto: Ilustracija

Konzumacija marihuane kod mladih adolescenata može dovesti do stanjenja moždane kore, područja mozga ključnog za kognitivne funkcije, pokazalo je novo istraživanje.

U studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Neuroscience, naučnici su otkrili da THC, aktivni sastojak kanabisa, uzrokuje promjenu u ekspresiji gena koja pak uzrokuje smanjenje broja dendrita, struktura ključnih za komunikaciju između živčanih stanica, neurona.

Ova atrofija može utjecati na sposobnost mozga za učenje, socijalnu interakciju i suočavanje s izazovima te povećati ranjivost mladih u kritičnom razdoblju razvoja mozga.

Konzumacija kanabisa među mladima u SAD-u posljednjih godina raste, a u komercijalnim proizvodima od kanabisa također se povećavaju koncentracije THC-a. Stoga je važno produbiti razumijevanje kako ta supstanca utječe na razvoj mozga i kognitivne sposobnosti.

Ova studija, koja je uključivala napredne tehnike stanične i molekularne biologije, predstavlja značajan korak prema razvoju učinkovitih mjera javnog zdravstva za zaštitu mladih.

Neka ranija istraživanja već su pokazala da konzumacija marihuane može promijeniti funkcioniranje gena.

Nova studija, koja je kombinovala metode analize MRI skenova s eksperimentima na miševima, pokazala je da THC, aktivni sastojak kanabisa, smanjuje dendritičnu strukturu neurona, što dovodi do atrofije određenih regija moždane kore, posebno tokom kritičnog razdoblja razvoja mozga u adolescenciji.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo