Bilo da se pravi sa ručno rađenim korama ili onim kupljenim u prodavnici ili da je filovana orasima, bademima ili pistacijama, baklava je oduvijek bila kraljica balkanske trpeze.
U staroj Jugoslaviji posebno je bio popularan recept za baklavu bez kora.
Baklava koja se pravi bez kora jednako je ukusna kao i ona sa korama, a posebno je vole ljubitelji zalivenih kolača, piše Žena.
Sastojci:
250 g brašna
150 g griza
300 g šećera
250 ml kisele vode
150 ml ulja
kesica praška za pecivo
100 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
100 g suhog grožđa (opciono)
1 kesica vanilin šećera
1 limun
Priprema:
U veću posudu sipajte brašno, griz, prašak za pecivo, mljevene orahe, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro izmiješajte. Ukoliko volite suho grožđe, dodajte ga u smjesu.
Tepsiju podmažite uljem i pospite brašnom, pa na kratko stavite u frižider da se sastojci zalijepe za lim. Potom izvadite tepsiju iz frižidera, sipajte smjesu za baklavu i pecite je na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Ostavite kolač u plehu da se ohladi.
Dok se kolač hladi, u šerpu sipajte 300 grama šećera i 300 mililitara obične vode, pa stavite da se kuha. Kad tečnost proključa dodajte kesicu vanilin-šećera i sok od jednog limuna, pa kuhajte još pet minuta, odnosno dok se na površini ne pojave bijeli mehurići. Vrelim sirupom prelijte baklavu i ostavite da stoji na hladnom mjestu barem preko noći, da bi dobro upila sav sirup.
Prije služenja isjecite baklavu na kocke i po želji je ukrasite polovinama jezgra oraha.
(Vijesti.ba)