11.04.2025 / 17:00 Zanimljivosti - Sada se rijetko priprema

Sjećate li se kolača koji su mnogi voljeli u bivšoj Jugoslaviji

Sjećate li se kolača koji su mnogi voljeli u bivšoj Jugoslaviji
FOTO: Coolinarika / Baklava bez kora

Bilo da se pravi sa ručno rađenim korama ili onim kupljenim u prodavnici ili da je filovana orasima, bademima ili pistacijama, baklava je oduvijek bila kraljica balkanske trpeze.

U staroj Jugoslaviji posebno je bio popularan recept za baklavu bez kora.

Baklava koja se pravi bez kora jednako je ukusna kao i ona sa korama, a posebno je vole ljubitelji zalivenih kolača, piše Žena.

Sastojci:

250 g brašna
150 g griza
300 g šećera
250 ml kisele vode
150 ml ulja
kesica praška za pecivo
100 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
100 g suhog grožđa (opciono)
1 kesica vanilin šećera
1 limun

Priprema:

U veću posudu sipajte brašno, griz, prašak za pecivo, mljevene orahe, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro izmiješajte. Ukoliko volite suho grožđe, dodajte ga u smjesu.

Tepsiju podmažite uljem i pospite brašnom, pa na kratko stavite u frižider da se sastojci zalijepe za lim. Potom izvadite tepsiju iz frižidera, sipajte smjesu za baklavu i pecite je na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Ostavite kolač u plehu da se ohladi.

Dok se kolač hladi, u šerpu sipajte 300 grama šećera i 300 mililitara obične vode, pa stavite da se kuha. Kad tečnost proključa dodajte kesicu vanilin-šećera i sok od jednog limuna, pa kuhajte još pet minuta, odnosno dok se na površini ne pojave bijeli mehurići. Vrelim sirupom prelijte baklavu i ostavite da stoji na hladnom mjestu barem preko noći, da bi dobro upila sav sirup.

Prije služenja isjecite baklavu na kocke i po želji je ukrasite polovinama jezgra oraha.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo