Nijemci tradicionalno od aprila do juna uživaju u periodu koji nazivaju "Spargelzeit" (sezona špargli) koji bi ove godine mogao da bude skuplji nego ranije, prenosi Euraktiv.
U prošloj godini je špargla pokrivala 22.800 hektara ili 18 posto odsto površine zemlje u Njemačkoj koja je predviđena za povrtarstvo, što je čini povrćem koje se najviše uzgaja u zemlji.
Njemački izvoznici su pod pritiskom jeftinijeg uvoza i porasta uvoza špargli iz zemalja sa relativno slabijim zakonima o radu i nižim platama, a nešto povoljnije zelene špargle prijete da djelimično potisnu bijele špargle sa tržišta, prenosi Tanjug.
Zelene špargle rastu iznad zemlje na sunčevoj svjetlosti i razvijaju hlorofil, a bijele špargle samo na pjeskovitom zemljištu sa mnogo manje svjetlosti, tako da predstavljaju rjeđu i skuplju alternativu.
Prema njemačkoj federalnoj kancelariji za poljoprivredu i hranu, uvoz zelenih špargli iz Meksika u Njemačku dostigao je 3.700 tona u 2024.
Još veće količine stigle su iz Evropske unije, pri čemu je Španija izvezla oko 5.800 tona zelenih špargli u Njemačku, a Grčka 4.600 tona.
Konkurentski izazov ne leži samo u obimu, već i u troškovima proizvodnje. U Španiji su troškovi minimalne zarade za približno trećinu niži nego u Njemačkoj, a u Grčkoj je proizvodnja još isplativija.
U 2024. godine je u Njemačkoj ubrano 108.000 tona špargli, što predstavlja pad u odnosu na 133.000 tona u 2018.
Njemačka se još uvijek u velikoj mjeri oslanja na sopstvenu proizvodnju i 85 posto špargli koje se tamo konzumira potiče iz domaće proizvodnje, ali industrija očekuje da će se svaka četvrta farma špargli u zemlji zatvoriti ove godine.
Na početku sezone u aprilu se bijela špargla ove godine prodaje za 15 do 18 eura za kilogram.
Nekada osnovna namirnica njemačke buržoazije, bijele špargle ili "jestiva slonovača", "kraljevsko povrće" ili "bijelo zlato" - kako su ga godinama nazivali - vjerovatno će postati ređa stavka u nedjeljnoj njemačkoj ishrani.
(Vijesti.ba)