25.10.2024 / 20:56 BiH - Udruženje Vjera&nada

Brčko: Održana konferencija o zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Brčko: Održana konferencija o zapošljavanju osoba sa invaliditetom
Foto: FENA

Udruženje građana „Vjera&nada“ sa partnerskim organizacijama UG „Demos“, Fondacija „Laila“ i „Udruženjem oboljelih od multiple skleroze“ održalo konferenciju na kojoj su predstavljene aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje zapošljavanja osoba s invaliditetom u javnom sektoru Brčko distrikta BiH.

Na konferenciji je istaknut problem da Brčko distrikt, kao jedini dio države, još nije usvojio Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

- Uputili smo dopis nadležnim institucijama da utvrdimo dokle se došlo s nacrtom Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u Brčko distriktu. U narednom periodu radit ćemo javnu anketu s građanima Brčko distrikta kako bismo uvidjeli koliku imamo podršku javnosti i nadamo se da ćemo na ovaj način dobiti okviran broj osoba s invaliditetom koje bi mogle raditi, jer nemamo zvanične podatke o broju osoba s invaliditetom u Brčko distriktu - rekla je Nataša Damjanović, predsjednica Udruženja „Vjera&nada“.

Prema njenim riječima, u javnim institucijama trenutno radi samo jedna osoba s invaliditetom, zbog čega je na konferenciji poručeno da je potrebno ubrzati aktivnosti na donošenju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

- Ovaj zakon neće riješiti sve probleme, ali će biti preduslov za njihovo rješavanje. Ukoliko se osoba s invaliditetom zaposli, postavlja se pitanje može li doći na posao zbog arhitektonskih barijera. Nadamo se da će ovo biti podstrek Vladi Brčko distrikta da se posveti rješavanju ovih problema kako bi se stvorili odgovarajući uslovi za rad osoba s invaliditetom. Trenutno se konkursi za rad u javnoj upravi održavaju na trećem spratu zgrade koja nema obezbijeđen lift. To je diskriminacija i sve osobe s invaliditetom koje se prijave na konkurs i ne prođu mogu tužiti Vladu Brčko distrikta. Ovo stvara nepotrebne probleme, jer se konkursi mogu održavati u Omladinskom centru Brčko, gdje nisu potrebni pravilnici, zakoni ni odluke, jer odbor za zapošljavanje samo treba da odluči gdje će održati testiranje - dodao je Bojan Bošković, PR službenik na projektu i član UG „Demos“.

Član Udruženja oboljelih od multiple skleroze Emir Mujić izrazio je oduševljenje učešćem na projektu jer je ovo prilika da zajedničkim nastupom ukažu na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

- Naša dva člana su dobila otkaze na poslu zbog nepostojanja ovog zakona i drago nam je što smo uključeni u projekat. Nadamo se da će donošenjem zakona biti riješen jedan dio problema. Njegovim postojanjem imat ćemo osnovicu da prilikom dobijanja dijagnoze, u ovom slučaju multiple skleroze, građani ostanu u radnom odnosu - istakao je Mujić.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo