25.10.2024 / 22:17 BiH - Pretpristupne obaveze

U Brčkom održana prezentacija o evropskom putu BiH

U Brčkom održana prezentacija o evropskom putu BiH
Foto: FENA

U Brčkom su danas predstavnici Direkcije za evropske integracije u BiH održali prezentaciju na temu evropskog puta BiH i predstojećih obveza u kontekstu otvaranja pretpristupnih pregovora BiH s Evropskom unijom (EU).

Prije početka prezentacije predstojnik Odjela za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH Miroslav Geljić pozdravio je sve nazočne i istakao važnost suradnje u ostvarivanju evropskih integracija.

- Brčko distrikt BiH se dosljedno zalaže za ispunjenje svih postavljenih ciljeva na putu ka EU. Naša predanost evropskom putu BiH je neupitna i u tom procesu svaki korak naprijed znači bolju budućnost za sve naše građane - kazao je Geljić.

Prezentaciji je nazočio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić koji je u svom obraćanju također naglasio važnost izgradnje ceste BiH ka EU.

- Proces evropskih integracija BiH nije samo političko pitanje već i pitanje budućnosti svih građana. Naša obveza je osigurati stabilan i prosperitetan put ka EU kako bi naredne generacije uživale u blagodatima punopravnog članstva. Brčko distrikt BiH će aktivno raditi na ispunjavanju svojih obaveza kako bi dao puni doprinos ovom historijskom procesu - kazao je gradonačelnik.

Direkotorica Direkcije za evropske integracije u BiH Elvira Habota prije početka prezentacije kazala je da je potreban pun angažman svih u BiH kako bi se postigao cilj koji je, kako je naglasila, prijeko potreban.

- Od marta nakon što je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH, dodatno smo intenzivirali naše aktivnosti. Od tada je urađeno dosta aktivnosti, međutim još toga predstoji nama za uraditi. Znamo naše obveze i potrebno je isporučiti rezultate Bruxellesu kako bi krenuli u daljnju fazu. Za nekoliko dana dolazi i objava novog godišnjeg izvješća Europske komisije u BiH u kome će biti fokus upravo na našim obvezama i na realizaciji i nadam se da će biti što pozitivniji - kazala je Habota.

Prezentaciju je održao dr. Aleksandar-Andrija Pejović, ekspert Ureda Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Prezentaciji su nazočili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti kao i drugi gosti, a prije same prezentacije održan je i sastanak s delegacijom Direkcije za evropske integracije BiH.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo