25.10.2024 / 10:43 BiH - Foto

Nikšić sa Szijjártóm: Osjetim podršku Mađarske ka putu BiH za EU

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić koji predvodi delegaciju Vlade Federacije BiH u posjeti Mađarskoj, sastao se jutros u Budimpešti sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom.

Uz premijera Nikšića u delegaciji Vlade nalaze se i zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministri energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, poljopriverde, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić i raseljenih lica i izbjeglica Nerin Dizdar.

Na sastanku je razgovarano o procesu pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji, te Planu reformi. Ministar Szijjarto istakao je podršku Mađarske, te dodao da ova država stoji na raspolaganju za pomoć u oporavku područja ugroženih nedavnim poplavama u Federaciji BiH.

Premijer Nikšić izrazio je zahvalnost za podršku i naglasio spremnost za saradnju i zajedničke aktivnosti.

- Osjećamo vašu podršku i opredjeljenje da nas vidite kao članicu EU. Mi moramo učiniti sve što je do nas i iskoristiti predsjedavanje Mađarske Evropskom unijom kako bi napravili napredak. Ako propustimo ovaj voz bojim se da bi interes EU za BiH mogao pasti u drugi plan. Svjesni smo da vaša spremnost da nam pomognete podrazumijeva da i mi sa svoje strane donesemo zakonska rješenja. Vi ste jedna od rijetkih država koja sa svim nivoima vlasti održava kontakte i kroz saradnju nam pomaže. Mi preostale obaveze možemo vrlo brzo završiti bez politikanstva. Želimo zajedno da se dogovaramo i nadam se da ćemo uskoro svi zajedno sjesti i dogovoriti se. Da li će biti rješenja ne znam, ali ako ne sjedimo i ne dogovaramo se ništa ne postižemo. Sve članice mislim da razumiju kakva nam se prilika pruža vašim predsjedavanjem i ja ću prenijeti vašu poruku da će nas Mađarska, ukoliko napravimo iskorak ka zakonskim rješenjima, dodatno podržati - kazao je premijer Nikšić.

Ističući da je vrlo važno iskoristiti period mađarskog predsjedavanja EU, dodao je da je u vezi sa imenovanjem glavnog pregovarača postignut napredak, te najavio mogućnost formiranja pregovaračkog tima. Kada je riječ o Planu reformi federalni premijer je podsjetio da je od 113 mjera usaglašeno 111, uprkos mišljenju sa rezervom koje su dala četiri kantona. Kazao je da je u vezi Apelacionog vijeća postignuto oko 95 posto rješenja, te da ukoliko se riješi politički dio u vezi dva zakona, mišljenje sa rezervom kantona neće biti problem.

Ministar Szijjarto naglasio je žaljenje zbog velikih posljedica koje su ostavile nedavne poplave u Federaciji, te posebno istakao spremnost Mađarske da pomogne pri rekonstrukciji željezničkog prometa. Dodao je da Mađarska pruža podršku na putu BiH ka EU.

- Kada sve bude završeno od vašeg dogovora na političkom nivou onda mi treba da ubrazmo Evropsku komisiju da što prije objave svoju ocjenu i da sazovemo evropsku međuvladinu konferenciju o BiH. Zaista smo vam spremni pomoći - poručio je Szijjarto.
Također, jutros je održan i uvodni sastanak za današnji privredni forum kojem će prisustvovati više od 100 privrednika Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Uz delegaciju Vlade Federacije BiH u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj nalaze se i predstavnici privrednih društava i privrednika iz Federacije BiH. Među njima su predstavnici javnih preduzeća Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZHB, zatim BH Telecoma, Ceste Federacije BiH, Razvojne banke FBiH, te firmi namjenske industrije, kao i domaćih kompanija iz Federacije BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo