25.10.2024 / 16:06 BiH - Foto

Otvoren međunarodni naučni skup 'Političko nasilje: Historijski konteksti i savremeni izazovi'

Univerzitet u Sarajevu - Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, u saradnji s Odsjekom za politiku i međunarodne odnose (DPIR) Univerziteta u Oxfordu, danas je otvorio međunarodni naučni skup i radionicu pod nazivom “Političko nasilje: Historijski konteksti i savremeni izazovi”.

Svečano otvaranje naučnog dijela skupa održano je 25. oktobra u 9.00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. U uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili prof. dr. Tarik Zaimović, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Andrea Ruggeri, s Univerziteta u Oxfordu, i dr. Muamer Džananović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Prof. Zaimović je u uvodnom izlaganju izjavio: “Političko nasilje, bilo ono u obliku rata, represije ali posebno drugih oblika institucionalnog nasilja, duboko je urezano u historiju čovječanstva. A mi u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, nažalost, imamo i previše spoznaja i uvida u problem i posljedice različitih formi političkog nasilja.” Na to je dodao: “Nažalost, danas, na mnogim mjestima širom svijeta, vidimo različite oblike političkog nasilja - a ono što posebno zabrinjava jeste da lekcije neposredne prošlosti brzo zaboravljamo. Međutim, iako neposredni sukobi zahtijevaju našu pažnju, ono što nas dodatno, posebno u evropskom kontekstu, možda najviše treba zabrinuti predstavljaju novi izraženiji, usudim se reći kreativniji, oblici institucionalnog političkog nasilja koje sve više poprima oblike ostvarenja najgorih oblika Orvelove distopije.”

Prof. Ruggeri s Univerziteta u Oxfordu naglasio je značaj ovog skupa, ističući rad naučnika iz cijele Evrope, ali s temama koje se tiču cijelog svijeta. Također je zahvalio na saradnji u pitanjima političkog nasilja te je istakao važnost akademske saradnje između Univerziteta u Sarajevu - Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Univerziteta u Oxfordu. Dodao je da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.
Dr. Muamer Džananović, direktor Univerziteta u Sarajevu - Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, tokom svog uvodnog obraćanja, između ostalog, istakao je: “Zahvaljujući interdisciplinarnom pristupu i raznolikim istraživanjima naših učesnika iz najprestižnijih evropskih univerziteta i Univerziteta u Sarajevu, siguran sam da ćemo zajednički doći do novih saznanja i uvida koji će obogatiti naše razumijevanje ovog važnog fenomena. Uloga nauke u analizi političkog nasilja nije samo u dokumentiranju historijskih činjenica, već i u kreiranju temelja za prevenciju i pronalaženje odgovora na savremene izazove s kojima se suočavamo. Nažalost, trenutno svjedočimo takvome u Ukrajini, Gazi i u drugim dijelovima svijeta. Razumijevanje dinamike političkog nasilja u historijskim i savremenim kontekstima može nam pomoći da uočimo obrazac djelovanja različitih aktera, od država do neformalnih grupa, te identificiramo mehanizme koji omogućavaju nasilje, ali i načine na koje se može zaustaviti.”

Dr. Muamer Džananović naglasio je da je “ponosan na činjenicu da današnji naučni dio skupa i interes za političko nasilje koje je, između ostalog, dovelo do rata, masovnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini, dominantno nose naučnici iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Inače, za taj segment postoji sve veći interes stranih studenata, istraživača i univerziteta, a njihove adrese su naučne ustanove i naučnici, što Univerzitet u Sarajevu i Institut predstavljaju. Vjerujemo da ovim skupom, osim što jačamo akademsku i međunarodnu saradnju na polju istraživanja političkog nasilja i njegovih historijskih i savremenih implikacija, doprinosimo borbi protiv historijskog revizionizma i negiranja genocida nad Bošnjacima, koji su široko rasprostranjeni kako na lokalnom i regionalnom, tako i na globalnom nivou. Negatore genocida pobijedit ćemo borbom za istinu, za koju se moramo danonoćno boriti i puno više raditi i ulagati na tom planu.”

Ovaj važan skup okuplja istaknute naučne radnike i istraživače s različitih prestižnih univerziteta i instituta, uključujući Univerzitet Oxford, ETH Zurich, Univerzitet u Milanu, University College London, Univerzitet u Firenci i Univerzitet u Amsterdamu. Učesnici prezentiraju svoja istraživanja o političkom nasilju širom svijeta, pružajući sveobuhvatan pregled kroz prizmu historijskih okolnosti i aktuelnih izazova.

Naučnici i istraživači predstavit će svoje radove u panelima koji će se održavati u sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu od 10.00 do 18.00 sati.
Podršku organizaciji ovog događaja pružaju Evidence-based Policy Research and Action Hub (EPRAHub) i Folke Bernadotte Akademija (FBA), čime se dodatno osnažuje akademska i međunarodna saradnja na polju istraživanja političkog nasilja i njegovih historijskih i savremenih implikacija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo