25.10.2024 / 15:45 BiH - Otvorene kritike

Javni proglas: Slučaj 'Schmidt protiv budućnosti BiH'

Javni proglas: Slučaj 'Schmidt protiv budućnosti BiH'
Foto: FENA
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ne djeluje u skladu s mandatom i demokratskom praksom savremenog svijeta, glasi poruka proglasa intelektualaca i javnih ličnosti Krug 99.

1. Intelektualci, javne ličnosti, akademska zajednica, većina građana, nevladine organizacije, među kojima i Asocijacija nezavisnih intelektualaca - Krug 99, nisu protiv institucije  OHR-a, već protiv politike kojom se sprečava demokratska budućnost BiH. Aktuelni Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, ne djeluje u skladu s mandatom i demokratskom praksom savremenog svijeta. Svojom sveukupnom politikom implementacije civilnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH, a posebno svojim intervencijama: (a) na izborni zakon u BiH u izbornoj noći (u oktobru 2022,) u korist etnocentričkog, a na štetu građanskog ustavno-političkog uređenja države, (b) suspenzijom ustava FBiH na 24 sata (2023.), (c) suprotstavljanjem presudi Evropskog suda za ljudska prava Slaven Kovačević protiv BiH, Christian Schmidt proizvodi dugoročno ogromnu štetu svim građanima, državi Bosni i Hercegovini, EU i internacionalnoj zajednici.

2. Kao Visoki predstavnik internacionalne zajednice u BiH,  Christian Schmidt podržava i zastupa retrogradnu, konzervativnu etnocentričku politiku, kako u vanjsko-političkim tako i u unutar bosanskim političkim odnosima, a u kolaboraciji sa etnocentrističkim vlastima. Zbog toga on mora biti zamijenjen.

3. Christian Schmidt, kao Visoki predstavnik, politikom etnocentrizma u BiH vodi građane, stanovništvo BiH, u međusobni politički izolacionizam, diskriminaciju, segregaciju, političku i ustavno-pravnu nejednakost, međusobno nepovjerenje, s jedne, kao i u bosnoskepticizam, s druge strane: (a) u sumnju građana  u mogućnost ustavno bolje BiH, (b) u bilo kakvu demokratsku budućnost države, bolji i perspektivniji život građana.

4. Budući da se presudom Evropskog suda S. Kovačević protiv BiH ukida ustavno-pravna i politička diskriminacija u aktuelnom Ustavu BiH, suprotstavljanjem ovoj presudi, Christian Schmidt u BiH djeluje antievropski, zaustavljajući BiH i njene građane ka savremenim demokratskim standardima, ka pravnoj i političkoj jednakosti građana država Evropske Unije.

5 Christian Schmidt proizvodi euroskepticizam kod građana, stanovništva BiH, prema nužnosti jačanja i obaveznosti zapadnih vrijednosti u BiH: (a) stvara besperspektivnost građanima BiH; (b) ukida njihovu nadu da će bilo kada postati dio građanstva EU; (c) relativizira napore organa vlasti BiH u ispunjenju uvjeta za ulazak BiH kao države u EU, bilo kada.

6. Svojim miješanjem u odluke Evropskog suda u presudi S. Kovačević, Christian Schmidt: (a) vrši politički pritisak na Sud; (b) proizvodi skepticizam prema Sudu; (c) stvara percepciju da taj Sud donosi presude pod političkim pritiskom, u konkretnom slučaju njegovim, kao visokim internacionalnim političkim autoritetom, te političkim pritiskom Hrvatske kao članice EU.

7. Nije više nikakva misterija da Christian Schmidt u BiH  provodi i prema BiH vodi velikodržavne, hegemonističko-neokolonijalističke političke agende Hrvatske i Srbije, te više djeluje kao njihov tajni visoki predstavnik, nego kao Visoki predstavnik internacionalne zajednice.

8. Kao visoki predstavnik Hrvatske, Christian Schmidt, promjenama izbornog zakona u BiH : (a) vrši etničku teritorijalizaciju FBiH, čime stvara političke izborne osnove ponovne uspostave trećeg, Hrvatskog entiteta u BiH; (b) uvodi etničku diskriminaciju nejednakosti biračkog glasa Bosanskih Hrvata u odnosu na birački glas Bošnjaka, itd.

9. Kao visoki predstavnik Srbije u BiH, Christian Schmidt: (a) ne poduzima mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima protiv odgovornih predstavnika organa vlasti Republike Srpske za iredentizam i separatizma; (b) ne reagira na Deklaraciju Svesrpskog sabora kao antibosanskom i antidejtonskom pravnom dokumentu.

10. Cristian Schmidt se ne protivi presudi Slaven Kovačević, kao i prema pet prethodno donesenih  presuda protiv BiH iste važnosti, zato što je pravno, sa aspekta ljudskih prava, neosnovana. On ne spori da je ustav BiH diskriminatoran po pitanjima iz presude. Ali, on plaši Evropski sud za ljudska prava opasnostima koje mogu nastupiti njenom implementacijom, što je nespojivo sa smislom suda.

11. Suprotstavljanjem presudi Evropskog suda S. Kovačević protiv BiH, Christian Schmidt indirektno  ukida sve njegove presude donesene protiv ustavne diskriminacije građana u BiH, odbacuje da presude moraju imati konkretne posljedice, proglašava ih štetnim po BiH.  On time: (a) dovodi u pitanje sve već punopravne presude Evropskog suda protiv etničke političke i ustavne diskriminacije ljudi u BiH; (b) održava političke i ustavno-pravne nejednakosti građana sadržane u aktuelnom Ustavu BiH; (c) štiti i zamrzava sve tekovine dva UZP-a protiv BiH; (d) izjednačava branioce BiH i agresore na BiH; (e) zamrzava, na ko zna koliko dug period, bosansko ratno političko uređenje; (f) toleriše, promovira, priziva političke ucjene i nasilje u unutarnjim političkim odnosima kod bosnofobičnih političkih snaga.
 
12. Države članice PIK-a nemaju konsenzus o učešću Cristiana Schmidta na Evropskom sudu protiv prvostepene presude Slaven Kovačević protiv BiH.  

PRIKLJUČITE NAM SE!, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo