23.10.2024 / 09:29 Svijet - Jačanje saradnje

Erdoğan pohvalio Meloni za stav protiv LGBT-a i podršku porodici

Erdoğan pohvalio Meloni za stav protiv LGBT-a i podršku porodici

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan razgovarao je telefonom s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni o odnosima između Turske i Italije, te o regionalnim i globalnim dešavanjima.

Erdoğan je rekao Meloni da Izrael zatvara oči pred svim upozorenjima i proširuje krug vatre na Bliskom istoku, ističući važnost zajedničkog djelovanja međunarodne zajednice kako bi se zaustavila izraelska agresija.

Predsjednik je također pozvao Italiju da podrži tursku inicijativu za obustavu prodaje oružja Izraelu, rekavši da bi to ojačalo cilj. Napominjući da su izraelski napadi na palestinske teritorije i Liban, kao i na misiju Ujedinjenih naroda u Libanu, neprihvatljivi, Erdoğan je rekao da Turska pozdravlja stav Italije protiv Izraela i da će Ankara nastaviti težiti miru u regiji.

Erdoğan je također zahvalio Meloni na podršci konceptu porodice protiv LGBT-Q pristalica.

Italija je nedavno usvojila zakon koji zabranjuje surogat majčinstvo, u pokušaju da ograniči istospolne parove u nastojanjima da usvoje djecu.

On je također rekao italijanskoj liderki da se odnosi između Turske i Italije dodatno unapređuju, dok se obim bilateralne trgovine može povećati odlučnim koracima u raznim sektorima, uključujući odbrambeni sektor.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo