23.10.2024 / 09:03 Svijet - Washington

Globalni rast u 2024. i 2025. godini ispod očekivanja, MMF upozorava na geopolitičke rizike

Globalni rast u 2024. i 2025. godini ispod očekivanja, MMF upozorava na geopolitičke rizike
MMF / FENA

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svom novom izvještaju zadržao prognozu globalnog rasta za ovu godinu na 3,2 posto, odnosno nepromijenjenu u odnosu na svoj izvještaj prije tri mjeseca, jer je podigao izglede rasta za SAD, a smanjio za Evropu i Kinu.

Očekuje se da će svjetska privreda porasti 3,2 posto u 2024. i 2025. godini, što je malo manje u odnosu na prošlogodišnji rast od 3,3 posto. To nije impresivno s obzirom da je od 2000. do 2019, prije nego što je pandemija poremetila ekonomsku aktivnost, globalni rast prosječno iznosio 3,8 posto godišnje.

MMF očekuje da će privreda SAD, najveća privreda svijeta, da poraste 2,8 posto 2024. godine, što je nešto malo manje od 2,9 posto koliko je rasla prošle godine, ali jeste povećanje u odnosu na prognozu rasta od 2,6 posto koliko je Fond prognozirao u svom prethodnom izvještaju u julu, prenosi Bankar.me.

Rast u SAD podstaknut je snažnom potrošnjom, potpomognutom zdravim rastom plata prilagođenih inflaciji.

MMF očekuje da će iduće godine američki privredni rast usporiti na 2,2 posto. Sa novom predsjedničkom administracijom i novim Kongresom MMF prognozira da će tržište rada u SAD izgubiti malo od svog zaleta u 2025. godini kako vlada bude nastojala da smanji ogromne budžetske deficite smanjenjem potrošnje, podizanjem poreza ili kombinacijom ta dva mehanizma.

U svojoj najnovijoj prognozi MMF očekuje da će privredni rast Kine usporiti sa 5,2 posto prošle godine na 4,8 ove godine i 4,5 posto 2025. godine. Druga po veličini svjetska privreda pogođena je padom tržišta nekretnina i slabim povjerenjem potrošača, problemima koji su samo djelimično nadoknađeni snažnim izvozom.

Dvadeset evropskih zemalja koji imaju euro kao zajedničku valutu će, kako se očekuje, imati mali rast od 0,8 posto ove godine, dva puta više nego 2023. kada je rast bio 0,4 posto, ali i to je umanjeno u odnosu na rast od 0,9 posto koliko je MMF prije tri mjeseca prognozirao za 2024. godinu.

Po prognozama, njemačka privreda, koja je oslabila zbog pada proizvodnje i nekretina, neće uopće bilježiti rast ove godine.

Svjetska inflacija je počela da usporava sa 6,7 posto u 2023. godini do prognoza rasta inflacije od 5,8 posto ove godine i 4,3 posto 2025. godine. Inflacija pada još brže u bogatim zemljama svijeta, sa 4,6 posto prošle godine i prognoziranih 2,6 posto ove godine i dva posto u 2025. godini, što je ciljani okvir za većinu centralnih banaka.

Zbog napretka u smanjenju inflacija američka centralna banka Fed i Evropska centralna banka (ECB) su konačno smanjile kamatne stope poslije agresivnog dizanja stopa radi borbe protiv skoka inflacije nakon pandemije Covid-19.

Ali iako niži troškovi zajmova pomažu svjetskim privredama, MMF je upozorio da će potreba da se ograniče ogromni državni deficiti uticati na usporavanje rasta.

MMF i dalje izražava zabrinutost da bi geopolitičke tenzije uključujući antagonizam između SAD i Kine mogle svijet da učine manje efikasnim. Zabrinutost je da će više zemalja sve više poslovati sa svojim saveznicima umjesto da traga za stranom robom sa najnižom cijenom ili najboljim kvalitetom. Ipak globalna trgovina, mjerena obimom će, kako se očekuje, porasti 3,1 postoove godine i 3,4 posto 2025. godine, što je poboljšanje u odnosu na neznatno povećanje od 0,8 posto 2023. godine.

Privreda Indije će, kako se očekuje, porasti sedam posto ove godine i 6,5 posto 2025. godine. Iako je indijski privredni rast i dalje snažan ta stopa je manja od prošlogodišnjih 8,2 posto i rezultat je usporavanja potrošnje poslije postpandemijskog buma.

MMF predviđa da će privreda Japana, pogođena problemima u automobilskoj industriji i usporavanju turizma, porasti samo 0,3 posto ove godine, prije nego što se ekonomska aktivnost ubrza na 1,1 posto u 2025. godini, prenosi Bankar.me.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo