22.10.2024 / 14:53 Politika - Zagreb

Hrvatska dobila poziv Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević

Hrvatska dobila poziv Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević
Foto: FENA

Republika Hrvatska zaprimila je poziv Evropskog suda za ljudska prava za uključivanje u postupak Slavena Kovačevića protiv Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz Službe za odnose s javnošću Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Poziv se, kako je navedeno, razmatra i Republika Hrvatska će u ostavljenom roku (do 23. oktobra), na njega odgovoriti.

Kovačević je tužio BiH jer kao pripadnik Ostalih ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda niti može biti izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, ranije je grupa Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom “Radna grupa za BiH”, koja okuplja bh. i strane intelektualce i aktiviste, uputila je pismo pomoćniku državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Jamesu O'Brienu kao reakciju na, kako su naveli, djelovanje visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta u vezi s presudom u "predmetu Kovačević protiv Bosne i Hercegovine“.

-Sud je utvrdio da postojeći izborni sistem u BiH jača 'etničke podjele u zemlji i potkopava demokratski sistem'. Predmet Kovačević se tiče ostvarivanja prava na glasanje kao stuba demokratije – poručuju iz Radne grupe za BiH te podvlače da je presuda u predmetu Kovačević u skladu s prethodnim nalazima Suda "da su Ustavom BiH kršena temeljna ljudska prava zacrtana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“.

Članovi Radne grupe u pismu naglašavaju da Ustav BiH daje pravo kandidovanja za najvišu političku funkciju u zemlji isključivo pripadnicima tri konstitutivna naroda - Bošnjacima, Hrvatima i Srbima.

Sud je obrazložio da, iako se koncept "konstitutivnih naroda" možda činio neophodnim za okončanje brutalnog sukoba obilježenog genocidom, "diskriminacija temeljena isključivo na rasnoj pripadnosti osobe objektivno se ne može opravdati u današnjem demokratskom društvu".

Evropski sud za ljudska prava je 29. augusta 2023. godine donio presudu u predmetu Kovačević protiv Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na pravo glasa građana BiH koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici “konstitutivnog naroda” u BiH na parlamentarnim i predsjedničkim izborima na državnom nivou.

Kovačević se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu žalio navodeći da mu je ugroženo aktivno biračko pravo jer kao neko ko živi u entitetu Federacija BiH može da glasa isključivo za Hrvata i Bošnjaka kada bira članove Predsjedništva BiH.

Sud je presudio da su prava Slavena Kovačevića prekršena.

Zahtjev za preispitivanje presude BiH je podnijela tom sudu 5. oktobra prošle godine, a žalbu su uputile vršiteljice dužnosti agentica BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić i Jelena Cvijetić. Veliko vijeće to suda će odlučivati o žalbi BiH kada će biti donesena i konačna odluka.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo