21.10.2024 / 14:28 Politika - Komentar za Vijesti.ba

Hadžić traži istragu: Kako je Čović unaprijed ‘dobio’ Žepče!

Hadžić traži istragu: Kako je Čović unaprijed ‘dobio’ Žepče!
Foto: Vijesti.ba

Dvije sedmice nakon održanih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, građani pojedinih lokalnih zajednica još uvijek ne znaju konačne rezultate.

Već 15 dana čeka se da CIK prebroji glasove i potvrdi rezultate za općinu Žepče. Jutros su objavljeni ažurirani rezultati, po kojima je prvi put nakon okončanja izbora u vodstvu Mato Zovko iz HDZ-a sa 4.931. Drugi je Suvad Hadžić iz SDA sa 16 glasova manje, 4.915. Trećeplasirani je Andrej Kajić iz Hrvatskog demokratskog saveza sa 2.742.

Hadžić je dvije sedmice bio u vodstvu sa nekoliko stotina glasova razlike, ali je prebrojavanje glasova koji su došli poštom, putem mobilnih timova i DKP promijenilo rezultat u korist Zovke.

Suvad Hadžić za Vijesti.ba kaže da ni njemu nije poznato jesu li današnji rezultati konačni.

“Sada je sve u nadležnosti Centralne izborne komisije! Nama nije poznato, da li je ostalo još glasova da se prebroji, niti koliko glasova iz pošte da očekujemo. Tako je, kako je. Mi moramo prihvatiti ono što kažu institucije države. Možemo slagati ili ne slagati, ali to moramo prihvatiti“, kazao je Hadžić za Vijesti.ba.

Hadžić je dodao da je on svako zadovoljan rezultatom koji je ostvario na izborima.

“Zadovoljni smo ukupnim brojem glasova koje smo osvojili, kako za mene kao kandidata, ali i stranačkim rezultatom. Volio bih da CIK istraži određene nepravilnosti na koje upozoravamo i na koje ćemo upozoriti. Riječ je o načinu registrovanju birača u dijaspori, radu mobilnog tima i ostalim nepravilnostima. To jeste tragu tih glasova. To je ono što se spominje, i bilo bi lijepo da CIK provjeri sve te navode“, kazao je on.

Hadžić je poručio da bez obzira kakav rezultat bio, da je najviše ponosan na izlaznost u Željeznom Polju.

“Ne volim to isticati, ali izlaznost u Željeznom Polju je bila 70%, to nikada nije bilo od rata. I to je meni jedna posebna ocjena moga rada. Lijepo bi bilo da se u Žepču dogode promjene. Stalno se govori o kandidatima koji su dugo na pozicijama, a ovo u Žepču je već i previše. Narod je zasićen, ali tako je kako je“, istaknuo je Hadžić.

Osvrnuo se i na izjavu lidera HDZ-a i predsjednika HNS-a Dragana Čovića o izbornom rezultatu u Žepči.

“Izjava Dragana Čovića da su „dobili Žepče“ je znak da je ovo jedan nepravedan sistem. U kojem određeni ljudi, u visokoj politici, unaprijed znaju događaja i rezultate. To nije motivaciono za birače, iz kojeg god naroda dolazili, svejedno koje vjere i nacije. Njegova izjava je meni lično motivacija da se nastavimo boriti za našu državu“, zaključio je Hadžić.

A. Dedić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo