22.10.2024 / 17:05 Politika - Zastupničko pitanje

Šabanović: Zašto Mostar nije dobio pomoć za sanaciju šteta od poplava?

Šabanović: Zašto Mostar nije dobio pomoć za sanaciju šteta od poplava?
Foto: Facebook

Haris Šabanović (SDA) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je Zastupničko pitanje, zašto je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kod dodjele interventnih sredstava lokalnim zajednicama pogođenim poplavama izostavilo Grad Mostar.

Šabanović je naglasio da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kod dodjele interventnih sredstava lokalnim zajednicama pogođenim poplavama izostavilo Grad Mostar.

Iako je donesena Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na području Grada Mostara – Drežnica uzrokovane poplavama i klizištima, sa danom 4.10.2024., Odluke o stanju su donijele i Vlada HNK i Vlada FBiH.

On je u obrazloženju naveo da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na svojoj 61. sjednici donijelo „Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu“ kojom se općinama i gradovima pogođenim poplavama odobrava pomoć u iznosu od milion KM.

"Međutim, Vijeće ministara je „zaboravilo“ grad Mostar. Materijalna šteta na ovom „zaboravljenom“ ili „preskočenom“ području Drežnice iznosi više miliona KM u potopljenim objektima, putnoj i vodovodnoj infrastrukturi, mostovima, kanalima za navodnjavanje i drugoj nastaloj materijalnoj šteti, te je jako važno zbog svih narednih procesa sanacije da se ovakvi propusti ili greške ne dešavaju. Pitamo se da li je razlog ovog propusta namjera, neznanje ili možda naziv ovog puta koji nosi ime prvog Predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića koji povezuje Donju i Gornju Drežnicu u dužini oko 20 km. Napominjemo da je Grad Mostar donio Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na području Grada Mostara – Drežnica uzrokovane poplavama i klizištima, sa danom 4.10.2024. Isto su uradile i Vlada HNK i Vlada FBiH. Tragični događaj koji se nedavno desio i njegove posljedice zaslužuje našu punu pažnju i posvećenost, a nikako ovakve propuste koji dodatno uznemiruju građane u pogođenim područjima", obrazložio je Šabanović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo