21.10.2024 / 10:53 BiH - MCP BiH

Bosna i Hercegovina se pridružila Evropskom savezu za naukovanje/šegrtovanje

Bosna i Hercegovina se pridružila Evropskom savezu za naukovanje/šegrtovanje
Foto: Vijesti.ba

Bosna i Hercegovina je postala članica Evropskog saveza za naukovanje i šegrtovanje (EAfA), na konferenciji 17. i 18. oktobra u Tirani koju su organizirali Evropska komisija i Evropska trening fondacija. 

Na toj konferenciji učestvovala je i predstavnica Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje je koordiniralo proces pridruživanja.

EAfA je platforma koja okuplja vlade i druge ključne aktere s ciljem poboljšanja kvalitete, ponude i percepcije naukovanja odnosno učenja temeljenog na radu te promovira mobilnost učenika na praksi širom Evrope. Pristupanjem EAfA-i, Bosna i Hercegovina se pridružila mreži od 48 zemalja koje surađuju na razvoju vještina i ulaganju u ljudski kapital, kako na regionalnom tako i na međuregionalnom planu.

Članice EAfA imaju priliku pronaći partnere, promovirati događaje, razvijati nove ideje i inicijative, te pristupiti informacijama i alatima vezanim uz naukovanje i učenje temeljenog na radu. Poboljšanje tih oblika učenja u stručnom obrazovanju i osposobljavanju smatra se ključnim za rješavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje zapošljivosti, usklađujući vještine učenika s potrebama tržišta rada i čineći stručno obrazovanje privlačnijim i relevantnijim.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u suradnji s nadležnim obrazovnim vlastima, pripremilo je i predalo Obrazac za pridruživanje, koji je nakon poziva Evropske komisije uspješno prihvaćen, saopćeno je iz tog ministarstva.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo