21.10.2024 / 11:38 BiH - Video

Opasni postupci: Vožnja psa na krovu auta izazvala brojne reakcije

Opasni postupci: Vožnja psa na krovu auta izazvala brojne reakcije
Screenshot: Facebook

Na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini osvanuo je snimak koji prikazuje psa kako se vozi na krovu automobila u pokretu, što je izazvalo burne reakcije javnosti.

Video je podijeljen na Facebook stranici "Busovački.ba", na kojem se jasno vidi automobil sa bh. registarskim oznakama, dok pas stoji na njegovom krovu bez ikakve zaštite, dok se vozilo kreće.

Polje, Busovača. www.busovacki.ba

Posted by Busovacki.ba on Nedjelja, 20. oktobar 2024.


Brojni komentari korisnika izražavaju zgroženost ovakvim ponašanjem. "Jadna životinja", "Za ovo treba platiti visoku kaznu", samo su neki od komentara zatečenih građana. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH jasno propisuje kako se treba ophoditi prema životinjama, a transport kućnih ljubimaca je detaljno definisan u članu 18, poglavlja VI.

U ovom zakonu stoji da "životinje prevožene drumskim, željezničkim ili vazdušnim putem moraju imati odgovarajući prostor, u
zavisnosti od vrste, osiguranu ventilaciju, zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova, te dovoljne količine vode i hrane". Također, neophodno je zaštititi ih od povreda i ekstremnih vremenskih uslova.

I bez zakonskih regulativa, ovakvo postupanje prema životinjama nije humano. Ovakvo ponašanje ne ugrožava samo psa, već i sve učesnike u saobraćaju zbog moguće nesreće, udesa ili pada životinje s vozila.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo