17.10.2024 / 13:00 Zanimljivosti - Od 29. novembra

Sarajevo domaćin najvećeg sportskog plesnog događaja u BiH

Sarajevo domaćin najvećeg sportskog plesnog događaja u BiH
Foto: Vijesti.ba

Sarajevo će od 29. novembra do 8. decembra 2024. godine po jedanaesti put biti domaćin najvećeg sportskog plesnog događaja u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo Dance Festival je tradicionalna manifestaciju koja okuplja najbolje svjetske plesače iz različitih plesnih disciplina sa posebnim akcentom da je ove godine Sportsko plesni klub Astorija domaćin svjetskog prvenstva u latinoameričkim plesovima, saopćeno je iz ovog kluba.

Ovaj festival, koji je stekao reputaciju vrhunske platforme za sportski i moderni ples, očekuje više od 2.000 takmičara iz više od 60 zemalja svijeta, čime se dodatno afirmiše kao jedan od najznačajnijih sportskih događaja u regiji.

Sportsko plesni klub Astorija ponosni je domaćin najprestižnijeg takmičenja u svijetu sportskog plesa – Svjetskog prvenstva.

Tokom festivala, plesači će se takmičiti u četiri ključne kategorije, uključujući: WDSF Svjetsko prvenstvo u latinoameričkim plesovima za sportske plesne parove u kategoriji omladinaca, WDSF Svjetsko prvenstvo u latinoameričkim plesovima za plesačice u kategorijama Junior 2, omladinaca i odraslih.

Pored navedenih kategorija svjetskog prvenstva održat će se i veliko međunarodno WDSF takmičenje za sportsko-plesne parove, pojedinačne plesače i plesačice te grupe i formacije.

Prvi dio festivala održat će se u Hotelu Hills, gdje će se predstaviti takmičari u standardnim i latinoameričkim plesovima, dok će se drugi dio, posvećen modernim plesovima, održati u Domu Mladih. Ove godine, festival će obuhvatiti širok spektar plesnih stilova, pružajući publici priliku da uživa u raznovrsnim izvedbama.

Organizatori festivala s ponosom ističu da su već primili prijave iz brojnih zemalja, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Gruziju, Njemačku, Litvaniju, Kazahstan, Ekvador, Sjedinjene Američke Države i Kanadu. Očekuje se da će do zatvaranja prijava biti uključeno više od 60 zemalja iz cijelog svijeta.

Sarajevo Dance Festival ne pruža samo platformu za takmičenje; on stvara jedinstvenu priliku za povezivanje plesača i ljubitelja plesa iz različitih kultura. Ovaj festival ne samo da slavi vrhunske plesne izvedbe, već i promoviše razmjenu iskustava i inspiracije među učesnicima i posjetiteljima. Kako organizatori navode, festival je most između različitih kultura koji potiče međusobno razumijevanje i zajedništvo.

Ulaznice za ovaj prestižni događaj dostupne su putem sistema kupikartu.ba, a očekuje se veliki interes publike i ljubitelja plesa.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo