16.10.2024 / 10:25 Zanimljivosti - Terapeut objašnjava

Tri male navike sretnih bračnih parova

Tri male navike sretnih bračnih parova
Foto: Ilustracija
Brak je poput zajedničke avanture koja se temelji na ljubavi, podršci i razumijevanju. Međutim, ljubav ponekad nije dovoljna za zdrav odnos. Stoga je, kako bi odnosi trajali i bili sretni, važno razvijati male, pozitivne navike koje obogaćuju život partnera i jačaju vezu, tvrdi bračni savjetnik i terapeut Todd Creager.

U svojoj knjizi The Long Hot Marriage, govorio je o tri "najvažnija" aspekta stvaranja strastvene dugoročne veze.

Dakle, ovo su tri male navike parova u dugovječnim, zdravim i sretnim brakovima, prema Creageru.

1. Vide najbolje u svom partneru

Sretni parovi uvijek nastoje uočiti i cijeniti pozitivne osobine svog partnera, što stvara okruženje u kojem se oboje mogu osjećati cijenjenima i voljenima. Uče kako izvući najbolje iz svog partnera, podržavajući njihove snage i pomažući im da rastu, objašnjava terapeut.

2. Uče kako se nositi s emocionalnom boli

"Način na koji parovi rješavaju emocionalne bolove može ih povezati umjesto razdvojiti. Nije sama bol koja prekida veze, već isključivanje i nedostatak komunikacije", napominje Creager za YourTango.

3. Podupiru svog partnera

Važno je biti uzdignuta osoba u životu svog partnera.

"Oba partnera trebaju ulagati trud kako bi održali pozitivnu energiju i stvorili međusobnu podršku. Mnogi parovi zaborave na ovu bitnu stvar nakon što postanu obavezni jedno drugome. Vrijeme je da se probudite, cijenite najbolje u sebi, razvijate emocionalne mišiće za zrelo i ljubavno suočavanje s boli te stvorite međusobnu avanturu, kako u spavaćoj sobi, tako i izvan nje", ističe Creager.

Dodaje da je ovo teško postići samostalno, stoga često trebamo stručnjake koji će nam pomoći u otkrivanju prepreka i ograničavajućih strahova.

"Budite prisutni sa sobom i svojim partnerom. Nemojte se zadovoljiti prosjekom. Učinite sve što možete kako biste povećali svoju sposobnost davanja i primanja ljubavi i užitka. Vrijeme je za strastven brak, a za mnoge od vas, bez obzira na trenutne sumnje, to je moguće", zaključio je terapeut.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo