12.10.2024 / 23:00 Svijet - Odbranila doktorat

Bega Karadža iz Bugojna razvila revolucionarne LED diode u Belgiji

Bega Karadža iz Bugojna razvila revolucionarne LED diode u Belgiji
Screenshot: Facebook
Bega Karadža, mlada naučnica iz Bugojna, ostvarila je ogroman uspjeh odbranivši doktorat na prestižnom Univerzitetu KU Leuven u Belgiji. 

Tokom svog istraživanja u Laboratoriji za tehnologiju svjetlosti, razvila je nove LED diode bazirane na kvantnim tačkama, čime je unaprijedila postojeću LED tehnologiju.

LED rasvjeta je već postala neizostavni dio svakodnevnog života zbog svoje dugovječnosti i efikasnosti, no postojeći modeli imali su poteškoće s emitiranjem zelenog i žutog svjetla. Bega je svojim radom pokazala da se ovaj problem može riješiti primjenom kvantnih tačaka – fluorescentnih nanočestica koje emitiraju svjetlost ovisno o svojoj veličini.

Primjenom kvantnih tačaka na plave i ljubičaste LED-ove, moguće je dobiti zelene, žute, pa čak i bijele LED diode sa specifičnim emisijskim spektrom.

Njeni rezultati, objavljeni u prestižnim časopisima poput "Nano Letters", otvaraju vrata široj primjeni efikasnih LED-ova, a dodatno se istražuju kroz projekt NaPoly, koji se bavi printanjem kvantnih tačaka na mikro LED-ove za industrijsku primjenu.

Bega je rođena u Bugojnu, a odrasla u Sarajevu, gdje je završila Prirodno-matematički fakultet na Odsjeku za fiziku. Nakon toga je završila master studije iz fotonike u Njemačkoj, što je vodilo njenom naučnom uspjehu na KU Leuven. Njeno istraživanje predstavlja korak naprijed u LED tehnologiji, čineći Bosnu i Hercegovinu ponosnom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo