Jedan tradicionalni mliječni proizvod trenutno nije toliko popularan kao kefir ili grčki jogurt.
Ipak, to je vrsta mliječnog proizvoda koji takođe obezbjeđuje vrijedne sastojke. Kiselo mlijeko se proizvodi od nepasterizovanog mlijeka procesom mliječne fermentacije. Kiselog je okusa, a takvu karakteristiku ima zahvaljujući sastojcima dobijenim fermentacijom, koji uključuju mliječnu kiselinu, sirćetnu kiselinu, etil alkohol i ugljen-dioksid.
Uključivanje kiselog mlijeka u vašu ishranu omogućava vam da dopunite svoj jelovnik proizvodima koji sadrže magnezijum, kalijum i kalcijum, kao i vitamine B, vitamin A, vitamin D i vitamin K. Kiselo mlijeko nije visokokalorični proizvod – 100 g sadrži u prosjeku 50 kcal. Pored toga, proizvod ima nizak glikemijski indeks.
Kiselo mlijeko je proizvod koji ima blagotvorno dejstvo na crijeva. Ovo je uglavnom zbog činjenice da je kiselo mlijeko prirodni probiotik. Probiotičke bakterije mliječne kiseline koje se nalaze u njemu važne su za crijevnu mikrofloru, koja podržava crijeva, procese varenja i regeneraciju gastrointestinalnog epitela. Pijenje kiselog mlijeka takođe pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema.
Stručnjaci kažu da kiselo mlijeko radi kao usisivač u crijevima. Ispijanje kiselog mlijeka poboljšava lučenje probavnih sokova i smanjuje rizik od zatvora. Takođe može da poboljša proces sagorijevanja masti i bude korisno za ljude na dijeti za mršavljenje.
Kada je bolje ne uzimati kiselo mlijeko?
Nema posebnih kontraindikacija za pijenje kiselog mlijeka, ali se ne preporučuje davanje djeci mlađoj od 10 mjeseci. Mogu da ga uzimaju i osobe s intolerancijom na laktozu, jer fermentirani mliječni proizvodi ne sadrže ovaj šećer. Međutim, važno je da znate da je preporučljivo da ga konzumirate umjereno, jer prekomjerno može da dovede do smetnji u varenju, posebno ako niste navikli da pijete kiselo mlijeko, prenosi Krstarica.
(Vijesti.ba)