12.12.2024 / 10:15 Zanimljivosti - Sočno i moćno

Švaler torta: Hrskave kore, bogat krem i čokoladna raskoš

Švaler torta: Hrskave kore, bogat krem i čokoladna raskoš
Foto: Facebook

Iako ime može zvučati neobično, Švaler torta je desert koji će zasigurno postati omiljen i koji ćete željeti ponovo da probate.

Ova torta se sastoji od hrskavih kora, bogatih kremova, a obogaćena je bijelom i crnom čokoladom – prava uživancija za vaša čula.

Bilo da je pripremate za posebnu priliku ili želite da obogatite običan dan, Švaler torta će vas očarati svojom složenom ljepotom i savršenim spojem ukusa.

Sastojci

Za jednu koru (peku se 3)

4 bjelanjac
5 kašika šećera
1 kašina brašna
1 kašika prezli
4 kašike oraha

Prvi dio fila:

500ml mlijeka
2 kesice vanilin pudinga
5 kašika šećera
5 kašika brašna

Drugi dio fila:

12 žumanjca
80ml vode
150 gr šećera

I još:

250gr maslaca
175gr prah šećera
100gr bijele čokolade
100gr crne čokolade

Priprema

Za ovu tortu su potrebne tri kore,a ovako ide priprema prve. Četiri bjelanjca ulupati sa šećerom,pa dodati brašno i prezle i promiješati. Potom dodati mljevene orahe,još jednom promiješati pa izliti u kalupu prečnika 26-28c. Peći na 150 stepeni oko 20-25 minuta. Postupak je isti i za naredne dvije kore.

Prvi dio fila se sprema na sljedeći način,u činiju sipati brašno i šećer promiješati,pa dodati puding od vanilije. Sve sjediniti uz postepeno dodavanje mlijeka (oko 100ml od ukupnih 500ml) potrebno je razbiti sve grudvice. Ostatak mlijeka zagrijati pa sipati smjesu i skuhati puding,ostaviti da se hladi.

Drugi dio fila se priprema tako što ćete žumanjak ulupati sa šećerom,pa kad se smjesa udupla i pobijeli dodati vode. Sve sjediniti pa kuhati na pari oko 20 minuta. Kad je gotovo ohladiti. Maslac ulupati sa prah šećerom pa dodati ohlađeni prvi dio fila,umiksati pa dodati i drugi dio fila.

Dobijenu smjesu podijeliti na pola pa u jedno dodati crnu a u drugu bijelu topljenu čokoladu. Sve jos jednom izmiješati pa filovati tortu. Ukrasiti šlagom i hladiti cijelu noć.

To je to, prijatno!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo