17.10.2024 / 10:55 Politika - Premijer KS

Uk najavio smjene u ViK-u: Potrebna je nova ‘krv’

Uk najavio smjene u ViK-u: Potrebna je nova ‘krv’
Foto: Arhiv

Nakon kritika građana, ali i dijela predstavnika vlasti i opozicije, uskoro bi se mogle očekivati smjene u rukovodstvu KJKP Vodovoda i kanalizacija u Sarajevu.

Funkciju direktora trenutno obnaša Rusmir Salić, a ranije se spekulisalo da bi ga na toj poziciji mogao zamijeniti Adnan Šerak, aktuelni izvršni direktor ViK-a.

Premijer KS Nihad Uk za Vijesti.ba kaže da je trenutno najmanje zadovoljan ovim preduzećem od svih komunalnih preduzeća.

“Imaju ozbiljne izazove koje su naslijedili iz prethodnih perioda, a nekako po mom ličnom viđenju sporo idu neke stvari koje se tamo dešavaju. Mislim da sa “novom krvi” u rukovodstvu, koja će se po najavama desiti, da će se i to malo ubrzati. Dosta je to zapušteno”, rekao je Uk.

On je dodao da su im stručnjaci nedavno rekli da je vodovodna mreža u KS, prije 60 godina bila zrela za rekonstrukciju. Kada je u pitanju Bags Energotehnika, koja ima svoje izvorište, Uk kaže da je ta firma rak rana svih vlada.

“Dosta vremena resorni ministri troše. Njeno rješenje nije ovo što je ono danas. Mislim da moramo tu firmu restruktuirati, ponuditi njenu imovinu za razvoj privrede. Izvorište kojim upravlja treba biti u nadležnosti VIK-a. To je i pravno pitanje, nažalost toliko novca je godinama ulagano, a nije se podizao kapital KS. Što je to tako, istražni organi se bave tim pitanjem, i mi ćemo to riješiti”, rekao je Uk za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo