17.10.2024 / 10:20 Politika - Švicarska

Konaković na Ukrajinskoj konferenciji o protuminskom djelovanju

Konaković na Ukrajinskoj konferenciji o protuminskom djelovanju
Foto: X

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković prisustvuje Ukrajinskoj konferenciji o protuminskom djelovanju 2024., koja se održava u Lausanni, Švicarska, od 17. do 18. oktobra.

Ovaj ključni međunarodni događaj, čiji su domaćini Švicarska i Ukrajina, okuplja više od 60 zemalja i globalnih organizacija, usmjerenih na razminiranje i humanitarne napore u Ukrajini.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković imao je čast da moderira panel na temu „Važnost partnerstva i razmjene znanja“ na Ukrajinskoj konferenciji protiv mina u Lausanni.

Polazeći od vlastitih iskustava Bosne i Hercegovine u poslijeratnom oporavku, ministar je naglasio ključnu ulogu međunarodne saradnje u protuminskom djelovanju i humanitarnim naporima.

Panel je okupio ugledne čelnike, uključujući predstavnike UN-a i EU-a, kako bi raspravljali o prelasku s odnosa "donator-primatelj" na ravnopravna partnerstva.

Bosna i Hercegovina ostaje predana pružanju podrške globalnim humanitarnim naporima i doprinosu zajedničkom cilju osiguranja sigurnije budućnosti za sve.

Konferencija će se baviti globalnim rješenjima razminiranja i ojačati predanost Bosne i Hercegovine međunarodnim inicijativama za mir i sigurnost.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo