12.10.2024 / 09:08 Politika - Visoki predstavnik

Schmidt najavio Bonske ovlasti ako prođe prijedlog zakona o Ustavnom sudu

Schmidt najavio Bonske ovlasti ako prođe prijedlog zakona o Ustavnom sudu
Foto: FENA

Visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao da je spreman koristiti Bonske ovlasti kako bi spriječio donošenje spornih izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Na pitanje o 'blokadi' u Domu naroda BiH, gdje Klub Bošnjaka odbija prisustvovati nastavku sjednice jer je na dnevni red uvršten neustavni prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, Schmidt je iskazao razumijevanje za strahove onih koji ne žele doći na sjednicu.

- Moramo vidjeti kako ćemo dalje s Domom naroda. Imamo blokadu zbog neustavnog nacrta zakona koji je predložio jedan član Kluba Srba. Smatram da bi morali naći način kako da se izađe iz ove blokade. rekao je Schmidt.

Rekao da je za promjene u Ustavnom sudu BiH potrebna promjena Ustava naše zemlje.

- Želi se izbaciti strane sudije, uvesti etnički princip glasanja. To neće biti moguće, rekao je Schmidt.

Schmidt je za krivca izdvojio upravo Neškovića kao predlagača ovog spornog zakona.

"Ne vidim da na duže vrijeme možemo imati jednog delegata Doma naroda koji blokira planove. Idemo sjesti i razgovarati o tome kako dalje nastaviti", rekao je Schmidt za televiziju Face i dodao da ponekad ima razumijevanje za one koji ne dolaze na sjednici Doma narodam

- U situaciji da parlament izglasa neustavni i antidejtonski zakon, to bi me navelo da djelujem, rekao je Schmidt.

On je komentarisao i intervju Bakira Izetbegovića za Vijesti.ba, koji je rekao da će se Schmidt ako ode u Straßburg i bude radio protiv presude Kovačević, definitivno obojiti šahovnicom.

- Dragi prijatelji, ohladite malo, sud će odlučiti o ovom slučaju. Niko ne može osporiti pravo gospodinu Kovačeviću kao i svi drugi, ima fundamentalno građansko pravo da se obrate sudu. Na sudu se diskutuje, a moje je da sagledam kakve će to rezultate donijeti ovoj zemlji, kaže Schmidt.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo