17.10.2024 / 08:36 BiH - Sarajevo

Vlada KS i Udruženje poslodavaca KS o tržištu rada i nedostatku radne snage

Vlada KS i Udruženje poslodavaca KS o tržištu rada i nedostatku radne snage
Sastanak u Sarajevu

Na sastanku s članovima Vlada Kantona Sarajevo i Udruženja poslodavaca KS uspješno je analizirano stanje na tržištu rada i zapošljavanja te zajednički identificirani ključni koraci ka rješavanju problema nedostatka radne snage.

Objavio je to premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

"Naša Vlada podržava donošenje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koji će uskoro biti predstavljen na sjednici Parlamenta FBiH. Očekujemo da će ovaj zakon omogućiti jasno razdvajanje zvanično nezaposlenih osoba i onih koji posao aktivno traže, čime će se olakšati zapošljavanje i smanjiti fiskalna opterećenja za privrednike", objavio je Uk.

Kako je naveo, dogovorili su se o ubrzanju implementacije kantonalnih propisa i o važnosti bolje informisanosti javnosti o dostupnim sredstvima za zapošljavanje.

Pozvao je sve kompanije i obrtnike da se prijave za ova sredstva, kako bi se osiguralo da se sredstva ne vraćaju na kraju godine.

"Ojačavanje inspekcijskog nadzora i zaštita privrednika u borbi protiv sive ekonomije također su naši prioriteti, a razgovarali smo i o nužnosti prilagođavanja školskog sistema potrebama tržišta rada, što ćemo realizirati kroz edukacije i prekvalifikacije nezaposlenih", dodao je Uk i najavio skori sastanak na kojem će pratiti realizaciju zaključaka i postaviti nove ciljeve.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo